Alcatraz Festival creëert een surrealistisch beeld na 2 jaar stilstand van de festivalindustrie

Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Alcatraz Festival ging van start onder een bloedhete vrijdagzon. De eerste sinds weken opnieuw. Met een maximumcapaciteit van 36.000 festivalgangers en een Covid safe ticket op zak voor de bezoekers was het alle remmen los op het terrein voor de feestvierders. Het werd een surreëel beeld dat amper ander halfjaar geleden nog doodnormaal was.

Volgens woordvoerder Bernard De Riemacker zijn festivalgangers goed voorbereid. “We zien dat iedereen goed op de hoogte is van de verschillende maatregelen en iedereen is goed voorbereid. Wel zien we in de Xpo nog enige zenuwachtigheid. Pas als de code groen wordt gescand zien we bij onze bezoekers vooral opluchting. Uitbundigheid zal pas komen op het festivalterrein.” Voor wie op de camping verblijft en de volledige driedaagse meemaakt is ook een testcentrum ingericht. “Aangezien de negatieve tests slechts beperkt in tijd geldig zijn, kunnen mensen zich hier ook laten testen.”

Dubbel terrein

Dat het voor de bezoekers even zoeken was waar alles stond dit jaar mag geen verrassing zijn. Eerder een verademing. Met een dubbele oppervlakte ten aanzien van voorgaande jaren werd het aantal te zetten passen ook verdubbeld. “We hopen met deze ruimte de festivalgangers de ruimte te bieden en zich veilig te kunnen voelen in de drukte” aldus De Riemacker nog.

“Meer bewegingsruimte, meer open vlakken en vooral een gespreide concertlocatie. Dit is gewoon een droom voor een fervent muziekliefhebbers zoals ik. Na bijna twee jaar stilstand geniet ik gewoon van dit uitzonderlijk mooie moment” aldus Stefaan Degruwe uit Ieper.

Eerste festival

Ook voor de driejarige Yitske was het uitkijken naar dit bijzondere moment. “Het is haar eerste festival dat ze doet en daar keken we heel hard naar uit. We blijven zelfs slapen op de camping om de ervaring nog unieker te maken. Ook het feit dat alle mondmaskers uit mogen is bijzonder. Onze dochter keek haar ogen uit vandaag” aldus mama Stefanie Verleyen.

Het is vandaag nog uitkijken naar toppers als Cowboys & Aliens, Powerstroke, Hypocrisy, Emperor, Spoil Engine, Dirkschneider en Heilung. “Losgaan op het beste wat onze muziekindustrie te bieden heeft. Elkaar knuffelen, pintjes drinken en bovenal genieten van de expressies” besluit Tess uit De Panne nog.

De fotospecial van vrijdag kan je HIER bekijken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.