Doris Klausing stelt haar tweede boek voor over de vissersopstand in Oostende

We zien v.l.n.r. schepen van Cultuur Bart Plasschaert, echtgenoot Giedo Vanhoecke, auteur Doris Klausing en uitgever Guido van Zorro Uitgeverij. © ML
Redactie KW

Doris Klausing stelde in Oostende haar roman ‘Tot elke prijs’ over de vissersopstand van 1887 voor.

Doris Klausing beschrijft in haar boek het verhaal van een vissersfamilie die ten tijde van de Vissersopstand probeert te overleven. De roman is gebaseerd op historische feiten. Tijdens die opstand vielen vijf doden en acht zwaargewonden door de kogels van de Burgerwacht. De auteur tekent in haar roman het Oostende op het einde van de negentiende eeuw. De kroostrijke vissersbevolking leefde er in de grootste armoede, dit in schril contrast met het mondaine leven van de beau monde die Oostende als geprefereerd kuuroord koos in het spoor van koning Leopold II.

De Oostendse vissers konden met hun zeilvaartuigen ook niet op tegen de stoomschepen van de Engelsen, die hun goedkopere vis in de Oostendse mijn aanboden en daarbij ook nog eens onze vissers op zee hinderden met hun uitgezette drijfnetten. Het is Klausings tweede boek. In 2015 verscheen al ‘Pekel en Kabeljauw’, een roman over de IJslandvaart. ‘Tot elke prijs’ telt 202 bladzijden, kost 20 euro en is uitgegeven bij Zorro Books.

(ML)