Dit zijn dé leading ladies achter de schermen van Filmfestival Oostende

Van links naar rechts: Ine Desmet, Annemie Vanden Broecke, Sofie Proot, Nancy Devos, Karen Simoens, Chabelita VandenDriessche, Lieselotte Olders, Kathyana Lanckriet, Lynn Lingier, Isolde Simoens, Ilse Schooneknaep, Hilde Veulemans en Eva Van Hessche. © Davy Coghe
Gillian Lowyck

Dit jaar kiest master Lynn Van Royen ‘leading ladies’ als thema voor de dertiende editie van het Filmfestival Oostende (FFO), dat vandaag vrijdag start. Deze rode draad loopt door heel het festival, want er zijn meer films dan ooit geprogrammeerd van en met vrouwen. En ook achter de schermen staat een groot team aan Oostendse vrouwen klaar om het festival in goede banen te leiden. “Leading ladies? Dat zijn de dames van dít team!”

Het festival moet nog goed en wel beginnen, maar rond de Kinepolis is het al dagenlang één en al bedrijvigheid. Er zijn niet alleen tal van mails en telefoons die moeten beantwoord worden, maar ook de rode loper moet uitgerold worden, letterlijk dan. De organisatie van zo’n filmfestival, er komt heel wat bij kijken. Mee verantwoordelijk voor het goede verloop van FFO is het team van dertien vrouwen dat we even konden wegrukken van hun drukke bezigheden. Opvallend: het zal zo goed als de enige keer zijn dat je hen in een filmzaal aantreft, want tijdens het festival ziet bijna geen enkele van hen een film. Sommigen zoals Nancy De Vos, nemen speciaal een week vakantie die ze opofferen aan FFO.

Moeder en dochter

We stellen het team graag voor: Hilde Veulemans (63, al drie jaar actief als coördinator van de vrijwilligers), Isolde Simoens (26, vier jaar bezig met de sociale media), Karen Simoens (46, tien jaar verantwoordelijke voor het scholenprogramma), Nancy De Vos (46, zeven jaar vrijwilliger en dit jaar voor het eerst als coördinator van de B2B), Ilse Schooneknaep (29, negen jaar actief op het festival en vandaag programmator), Lieselotte Olders (38, al tien jaar aan de slag bij FFO en dit jaar voor het eerst als algemeen coördinator), Lynn Lingier (34, zes jaar verantwoordelijke voor de ticketing), Annemie Vanden Broecke (57, tien jaar de vrouw die alles doet wat met hospitality te maken heeft) en Sofie Proot (41, werkt al tien edities mee en zorgt dat de films effectief vertoond worden). Chabelita Vandendriessche (22) is de stagaire en Eva Van Hessche (23), Kathyana Lanckriet (19) en Ine Desmet (22) zijn de jobstudenten van dienst. Een grote bende dus met heel wat ervaring achter de kiezen, maar gelukkig ook nog altijd heel wat verwondering over de filmwereld.

Hilde Veulemans werd onlangs benoemd tot ereschepen, maar laat vandaag de politiek ver achter zich. “Ik ben in het vrijwilligerswerk gevlogen toen ik afscheid nam van de politiek”, vertelt ze. “Ik zit in het bestuur van FFO en zorg tijdens het festival dat de 80 vrijwilligers weten waar ze aan de slag kunnen.” Leuk weetje: de dochter van Hilde, Lieselotte Olders, is sinds dit jaar de coördinator van het Filmfestival. “En ik ben héél trots op haar”, glundert Hilde.

Enkele van de ‘leading ladies’ ruilen even hun bureau bij Toerisme Oostende in voor een plekje op het Filmfestival. Isolde Simoens verzorgt de sociale media van FFO. “Ik vind het gek hoe er in tien dagen zoveel gebeurt”, vertelt ze. Karen Simoens, die bij Toerisme werkt bij de afdeling events, zorgt ervoor dat 8.000 leerlingen de weg vinden naar het Filmfestival. “Ik zie zelf geen enkele film, maar de reacties van de kinderen die uit de zaal komen maken erg veel goed”, glimlacht ze.

Verkeerde code

Ook Lynn Lingier en Sofie Proot ruilen even het Monacoplein in voor de Kinepolis. Sofie Proot zorgt ervoor dat de films effectief gespeeld worden: “Toen ik hier pas startte, waren alle films nog op 35 mm. Dat was een gigantische organisatie om die allemaal hier te krijgen. Twee jaar later was zo goed als alles al digitaal. Maar toch moet ik nog zorgen dat de films in Oostende raken. Soms worden die via de computer gestuurd, soms krijgen we ze via een harde schijf. Meestal zijn die ook nog versleuteld, en het is wel al eens gebeurd dat ik de verkeerde code kreeg…”

Ilse Schooneknaep is dan weer samen met festivaldirecteur Peter Craeymeersch verantwoordelijk voor de programmatie. “Dit jaar hebben we voor het eerst gewerkt met een team van Oostendse filmfans dat een score gaf aan de films. Ik moet tijdens het jaar zo’n 300 films bekijken. In het ‘hoogseizoen’ zijn dat er twee of drie per dag. Soms zit daar wel eens bagger tussen. Maar film is mijn leven, dus ik maak er een punt van om elke film volledig uit te kijken. En als je mensen hoort praten over de films die jij geprogrammeerd hebt… Dat geeft een heel speciaal gevoel.”

Een week voor het filmfestival begint de bedrijvigheid aan de Kinepolis al. “Het is een heel hectische periode, maar ik heb het graag zo. Je zit dan volledig in die sfeer”, zegt Isolde Simoens. “We hebben ook een heel hecht team. Er gebeurt elk jaar wel iets grappig. Een van de momenten waar ik het meest naar uitkijk, is wanneer het wat rustiger is en we samen naar het filmcafé gaan.”

In al die jaren FFO gebeurt er wel eens iets… bijzonder, toch? Annemie Vanden Broecke herinnert zich alvast één bijzondere anekdote. “Vorig jaar kreeg Robbe De Hert de Lifetime Achievement Award. En dat is nogal een eigenzinnige mens (lacht). We moesten hem uit zaal 8 halen om naar een andere zaal te brengen waar zijn film getoond werd, maar we waren hem plots kwijt! We hebben daar toen 5 minuten staan gieren van het lachen, van pure stress en paniek. Gelukkig hebben we hem nog snel gevonden. Bleek dat hij gewoon een wandeling door de bioscoop aan het maken was…”

Passie

En wat is FFO zonder een grote portie beroemdheden? “Hoe Jean-Claude Van Damme vorig jaar uit zijn auto sprong op de zeedijk, dat was fantastisch”, zegt Lieselotte. “Mijn eerste keer Ensors, met al die bekende gezichten. Onvergetelijk”, weet Isolde. Nancy De Vos denkt dan weer met veel warmte terug aan de master van vorig jaar, Matteo Simoni. “Hij nam de moeite om naar het happy hour van de vrijwilligers te komen, met iedereen eens te spreken… Een fantastische kerel.” Ilse vindt dan eer dat Pierce Brosnan FFO op de kaart heeft gezet. En jobstudent Eva Van Hessche, die droomt al van de Callboys.

Over één iets zijn alle vrouwen het eens: het is hard werken. Heel wat zaken moeten in die tien dagen wijken voor het Filmfestival, maar ze doen het allemaal met bijzonder veel passie.

Wat betekent de term ‘leading ladies’ voor jullie persoonlijk?

Hilde: “Harde werkers.”

Isolde: “Vrouwen die iets kunnen en daartoe ook de kans krijgen.”

Karen: “Niet enkel sterke vrouwen, maar álle vrouwen.”-

Nancy: “Vrouwen die éindelijk in de kijker staan.”

Ilse: “Zelf je positie opeisen. Vrouwen die durven.”

Lieselotte: “Vrouwen die niet in de spotlights staan, achter de schermen werken. Zoals deze ploeg.”

Lynn: “Vrouwen die dingen verwezenlijken.”

Annemie: “Vrouwen die durven het voortouw nemen.”

Chabelita: Vrouwen die op een positieve manier in de kijker staan.”

Sofie: “Vrouwen die zichzelf zijn, ook in een mannenwereld.”

Eva: “Vrouwen die, los van alle stereotypen, doen wat ze willen.”

Kathyana: “Vrouwen die sterk in hun schoenen staan.”

Ine: “Vrouwen die doen wat ze willen.”