Deze fan maakt een boek over Rock Torhout… en heeft jullie hulp nodig

Sjoerd in zijn nog iets jongere jaren op het heilige gras van Rock Torhout. © GF
Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Hij heet Sjoerd de Roos en zoals zijn naam al doet vermoeden is hij een Nederlander. En toch is hij degene die recent de Facebookpagina ‘Herinneringen aan Rock Torhout’ opstartte, in de hoop zo extra materiaal in te zamelen om zijn op til zijnde boek over het festival te stofferen.

“Ik ben geboren en getogen in Hoorn, in Noord-Holland, en woon daar nog steeds”, vertelt Sjoerd. “Hoewel ik daarvoor ook wel eens België was geweest, is mijn band met jullie land pas echt ontstaan na een paar jaar Rock Torhout. Wij verbleven altijd bij café Moeder Lucie aan de Bruggestraat in Torhout. Ik heb nog altijd goed contact met de voormalige uitbaters, de familie Depoorter. Ik heb ze een half jaar geleden nog bezocht. Rosa en André zijn de aardigste Belgen die er zijn.”

“Er zijn van die verhalen die nog steeds bij een verjaardag en dergelijke verteld worden”

Sjoerd bezocht Rock Torhout van 1986 tot en met de editie van zomer 1998. Nuance: de laatste drie jaren kochten ze zich geen ticket meer. “We gingen alleen nog voor de sfeer rondom het festival”, vertelt Sjoerd. “Werchter heb ik nooit aangedaan, behalve TW Classic, toen The Rolling Stones er in 2014 optraden.”

Het festival komt nog regelmatig ter sprake in zijn vriendengroep. “We hebben er leuke tijden beleefd en ik vond dat dat opgeschreven moest worden”, legt hij uit. “Gaandeweg kwam ik op het idee om het wat breder te maken en verhalen te verzamelen van andere mensen die ook op het festival geweest zijn. Vanuit de streek waar ik woon, Westfriesland, gingen heel veel mensen naar Rock Torhout en die zijn daar nog steeds enthousiast over. Verder heb ik gemerkt dat het ook in Torhout nog steeds erg leeft. Veel mensen vinden het jammer dat het festival er niet meer is.”

Sjoerd de Roos bij het straatnaambord van de Heidestraat.
Sjoerd de Roos bij het straatnaambord van de Heidestraat. “Ik keer nu terug naar de locaties die toen van belang waren bij het festival”, vertelt hij.© GF

Sjoerd vindt zichzelf geen professioneel schrijver of journalist. “Het wordt dan ook geen journalistiek boek met veel informatie vanuit de organisatie zelf”, verduidelijkt hij. “Ik ben niet zo geïnteresseerd in allerlei feiten, zoals het aantal toeschouwers. Dat is ook allemaal al wel eens beschreven. Ik ben meer benieuwd naar de belevenissen van die toeschouwers. Het moet een boek worden, gezien door de ogen van bezoekers, vrijwilligers en omwonenden. Er zijn van die verhalen die nog steeds bij een verjaardag en dergelijke verteld worden. Vooralsnog wordt mijn eigen verhaal de rode draad van het boek. Het moet eigenlijk een soort documentaire op papier worden, waarbij ik als oud-bezoeker terug ga naar de plekken waar alles zich heeft afgespeeld. Ik haal dan herinneringen op en laat allerlei mensen aan het woord die ook bij het festival geweest zijn.”

Wie kan helpen?

Via de Facebookpagina ‘Herinneringen aan Rock Torhout’ gaat Sjoerd nu op zoek naar herinneringen, verhalen, anekdotes, foto’s en andere zaken van iedereen die iets met het festival had. “Iedereen die maar iets leuks – of minder leuks – te melden heeft mag mij mailen op s.de.roos@quicknet.nl”, zegt hij. “Rock Torhout was meer dan alleen de muziek. Het was een belevenis. Ik ben ook geïnteresseerd in wat er buiten de weide gebeurde: de campings, de kroegen en de wegen rondom de weide. En ja, ik heb contact met Noël Steen. Ook hem heb ik gevraagd naar zijn persoonlijke herinneringen aan die tijd. Hij is heel behulpzaam.”

(FJA)