Claude De Beuckelaere is 35 jaar regisseur van de Sint-Omaarsgilde in Veurne

Redactie KW

Dit jaar heeft toneelkring Sint-Omaar vijfendertig jaar op de teller staan. Even lang al is Claude De Beuckelaere er de huisregisseur.

“Ik stond voor het eerst op de planken in 1952, toen ik in het tweede leerjaar zat”, herinnert Claude De Beuckelaere zich. “Inmiddels is dat 62 jaar geleden. Het was voor de opvoering van ‘Klein Duimpje’ in de Sint-Jozefszaal. Ook in de jeugdbeweging en tijdens mijn studententijd was ik vaak actief als acteur en regisseur – avant la lettre – van sketches en korte toneelwerkjes.” Vanaf 1969 was Claude dan actief bij de Veurnse toneelgilde Sint-Lutgardis, eerst als acteur, later als regisseur en bestuurslid/ondervoorzitter. Via Denis Dewitte kwam hij in contact met ‘Anno 1900’, waarvoor hij ook een aantal regies deed. “Hier en daar werd ik gevraagd als gastregisseur bij andere toneelkringen in de Westhoek”, vervolgt De Beuckelaere.

Ontstaan van de gilde

“In 1979 stichtten we met enkele gelijkgezinden onder impuls van Carol Vandoorne in Beauvoorde de Sint-Omaarsgilde. We zijn begonnen met de opvoering van ‘De Cluyte van Dulle Mie’, een wagenspel. Vanaf dan hebben we in de hele Westhoek succes geoogst.” In de loop der jaren stelde de toneelzaal -of het gebrek eraan- vaak problemen. “Eigenlijk hadden we bij onze oprichting geen zaal”, vertelt de winnaar van de cultuurprijs 2013 van de stad Veurne. “Daarom beslisten we maar in de Driekoningenschuur te spelen. Een volwaardige toneelaccommodatie was er niet. Dat leidde vaak tot komische situaties. De toneelkring bleef tot 1998 in de schuur actief, maar moest in 2000 noodgedwongen uitwijken naar de Vinkemkerk. Sinds 2010 wordt er gespeeld in ‘Het Pannekoekhuis’ in de Wulveringemstraat.

Het Spook

Dit jaar viel de keuze op het stuk ‘t Spook van de nopera. “Het verhaal navertellen is eigenlijk onbegonnen werk”, vervolgt Claude. “Daarvoor bevat het teveel smakelijke details en kleine intriges die niet weggelaten mogen worden. Het is een irreëel maar zeer herkenbaar verhaal, met een gezonde dosis zelfspot en zin voor relativering. We spelen met een grote bezetting van 17 acteurs en hebben drie decors.” Het stuk wordt opgevoerd op 24, 25, 26, 28, 29 en 31 oktober, maar ook op 1, 7 en 8 november en dat telkens om 20 uur. Op 2 november is er ook nog een matinee om 15 uur.

Passie voor theater

Naast de regie neemt Claude De Beuckelaere ook de productie van het stuk voor zijn rekening. “Ik doe eigenlijk te veel”, stelt hij. “Maar doe het na al die jaren nog even graag. Ik heb altijd al een passie gehad voor theater en ik blijf het een een uitdaging vinden om een personage zo goed mogelijk tot leven te laten komen op een podium.”

“Ja, ik denk wel eens na over mijn opvolging binnen de gilde”, besluit hij. “In 2007 besliste ik wat anders te gaan leven. Ik schreef me in bij de fitness en ging ook lopen. Dat doe ik nog steeds. Iedere ochtend tussen 5.30 uur en 7 uur haspel ik zo’n drie km af. Sindsdien voel ik me veel energieker en beter in mijn vel. Dus wie weet hoe lang ik nog meedraai…”

(RLV)