Carlo Bonte in ‘Stukken van Mensen’: “Kijken hoe ver je kan gaan, geeft een kick”

Veilingmeester Carlo Bonte: “Mijn persoonlijke sterkte is dat ik heel breed kan gaan en binnen een gevarieerd aanbod goed kan meestrijden. Dat maakt mij extra gemotiveerd.” (foto VIER)
Veilingmeester Carlo Bonte: “Mijn persoonlijke sterkte is dat ik heel breed kan gaan en binnen een gevarieerd aanbod goed kan meestrijden. Dat maakt mij extra gemotiveerd.” (foto VIER)
Bert Vanden Berghe

Vanaf maandag 1 februari start op Vier een nieuw seizoen van ‘Stukken van Mensen’, waarin een groep experten strijden voor enkele gegeerde objecten. Opnieuw op het appel, na een succesvol debuut vorig jaar, is de Brugse veilingmeester Carlo Bonte.

“Ik was heel blij om te mogen terugkeren”, steekt een enthousiaste Carlo Bonte van wal. De bekende veilingmeester was vorig jaar voor het eerst te zien in Stukken van Mensen . In dat televisieprogramma, gepresenteerd door Evy Gruyaert, onderhandelen zeven topdealers met bekende en onbekende mensen voor enkele opvallende, unieke en uiteraard waardevolle stukken. “Ik ken Patrick (van der Vorst, één van de vroegere topdealers, red.) heel goed en kwam zo in contact met de productie. Tijdens die eerste gesprekken was er meteen een klik, dus zag ik het zeker zitten om mee te doen. Ik was best wat nerveus, omdat ik naturel wilde overkomen en dat was gelukkig ook het geval. Al begon het wel met de nodige spanning, want ik wist eigenlijk niet aan wat ik mij moest verwachten. Het was een beetje een sprong in het onbekende. Maar dat was ook het geval toen ik op mijn 23ste mijn eerste veiling deed. Gewoon springen. En dat werkte.”

Alles uit de kast

Ook dit seizoen passeren enkele pièces uniques de revue. In de eerste aflevering zien we onder meer duelleerpistolen van Napoleon opduiken en een unieke platenspeler die verkocht wordt door muzikant Tom Barman. “Het zijn altijd heel verrassende items, wat het wel interessant maakt. Het spannendste moment is eigenlijk het ogenblik dat we het voorwerp voor de eerste keer zien. Dan vraagt de productie dat we al eens elk apart een voorstel op een briefje noteren. Heel moeilijk, want je kent niet van alles de waarde en weet ook niet wat je collega’s zullen doen, en hoe graag ze het willen.”

De verkopers gaan daarna bij de topdealers langs, elk apart in een kamer. “Soms verkopen ze al vrij snel, waardoor je vaak geen kans krijgt om ook een bod te doen. Dat is voor ons het belangrijkste: de persoon in kwestie tegenover je krijgen en dan alles uit de kast halen. Als dat niet mogelijk is, dan is dat even teleurstellend, maar dat is tijdens de job ook zo. Volgt er uiteindelijk geen deal, dan moet je in elk geval geen spijt hebben dat je geen kans kreeg.”

“Maar dat proces op zich is geweldig. Aftasten wie je voor je neus hebt, kijken tot hoe ver je kan gaan. Daar krijg ik een kick van. Zeker als je iets binnenhaalt, en de verkoper tevreden is en je weet dat je straks ook een tevreden klant hebt. Maar het is vooral dat menselijk contact dat zo fijn is, tegenover mensen en objecten zitten met een heus verhaal. Vorig seizoen heb ik een paar leuke stukken kunnen binnenhalen, en ook nu kruisten een paar fijne dingen ons pad.”

Verrassingen

De opnames voor Stukken van Mensen vonden vorige zomer plaats. “Dat waren soms lange dagen, wat niet te onderschatten was, zeker omdat we middenin een hittegolf zaten. Maar het is heel fijn werken met die productieploeg, en om al die gepassioneerde mensen samen te zien.”

“We komen als collega’s goed overeen, maar tijdens het bieden geven we elkaar geen cadeaus”

Ook met zijn concullega’s is er een goede band. “We zijn elkaar genegen en komen goed overeen, maar als het over bieden gaat, doen we elkaar zeker geen cadeaus”, lacht Carlo. “Dan komt die strijdvaardigheid naar boven. Het leuke is dat we als experten ook onze eigen karakters en stijl hebben. We hebben onze eigen manier van aanpak, maar dat geldt evenzeer voor de verkopers. Ook zij verrasten ons in dit seizoen. Maar pakweg Paul De Grande hoef je geen truken meer te leren. (lacht) Maar dat is ook de schoonheid van het vak. Alles staat of valt met de chemie die kan ontstaan in de kamer. Mijn persoonlijke sterkte is dat ik heel breed kan gaan en binnen een gevarieerd aanbod goed kan meestrijden. Dat maakt mij extra gemotiveerd om iets binnen te halen.”

Steeds meer online

Ook voor de sector van de experten was 2020 een vreemd jaar, al mag Carlo naar eigen zeggen niet klagen. “In mei hebben we enkele fantastische veilingen gedaan, net als vorig najaar. Halfweg februari staat nu een grote tweedaagse veiling gepland met zo’n 1.000 loten, waar er al heel veel interesse voor is. Ook internationaal, dankzij partners uit China en de VS, waar we al lang mee werken. Ons voordeel is dat we al een vijftal jaar geleden veel sneller zijn gaan schakelen, ook naar het buitenland toe. Recent hebben we ook onze website vernieuwd. Want er wordt meer online verkocht dan ooit tevoren. Dat proces is alleen maar versneld en levert ook mooie resultaten op. Zelf leveren we in meer dan 56 landen. De koper hoeft niet eens meer tot bij ons te komen. Een volledig verslag, foto’s in hoge resolutie en aandacht voor elke kras of detail, wat ervoor zorgt dat er met de ogen dicht gekocht kan worden. Het heeft ook zijn voordelen. Vroeger moest je als koper naar de andere kant van de wereld trekken. Slapen in hotels, een auto huren, gaan eten… Dat is vaak erg tijdrovend. Het mag dan wel goed zijn voor de lokale economie, maar het zadelt de koper en uiteindelijk de klant wel op met extra kosten. En dan heb je ook nog de impact op het milieu.”

“Zelf deed ik onlangs nog een expertise via Facetime. Onze sector past zich aan en legt de nodige creativiteit aan de dag. Dat zie ik overigens in andere sectoren ook. Er is een grote bereidwilligheid in elk geval en er is een grote en blijvende interesse in kunst. Het is voor veel mensen vandaag een rampzalige en keiharde periode, maar ik geloof heel sterk in de kracht van samen werken aan een positief verhaal. Dat is iets wat je ook gerust kan doortrekken naar een programma als Stukken van Mensen .”

Stukken van Mensen, vanaf maandag 1 februari om 21.35 uur op Vier.