Salah Abdeslam aangekomen in Brugge

© BELGA
Redactie KW

Omstreeks 18.20 uur zaterdagavond is Salah Abdeslam aangekomen in de Brugse gevangenis. De ziekenwagen werd geëscorteerd door twee politievoertuigen en een helikopter. Dat heeft Belga ter plaatse vastgesteld.

Even voor 18 uur vatten twee gewapende agenten met bivakmuts post op het binnenplein aan de toegangspoort van de Brugse gevangenis. De laatste bezoekers verlieten het complex in de Legeweg. Om 18.20 uur cirkelde een helikopter van de federale politie boven het gevangeniscomplex. Vlak daarna kwam de ziekenwagen de weg opgedraaid, geflankeerd door twee voertuigen van de politie. Abdeslam zal worden opgesloten in de afdeling ‘Individuele en Bijzondere Veiligheid’ in Brugge, waar alle gevangenen een op maat gemaakt apart regime krijgen. De afdeling is strikt beveiligd: de cellen hebben dubbele deuren, al het meubilair zit verankerd in de grond en is opgebouwd uit stevig materiaal en de televisie zit achter plexiglas. Elke dag worden de cellen ook gecontroleerd op voorwerpen waarmee de gevangenen zichzelf, of iemand anders, kunnen verwonden.

Salah Abdeslam aangekomen in Brugge
© BELGA

Salah Abdeslam werd vrijdagnamiddag rond 16.40 uur opgepakt bij een operatie van de speciale eenheden van de federale politie, in de Vier-windenstraat in Sint-Jans-Molenbeek. De voortvluchtige terreurverdachte raakte daarbij gewond en werd overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis, waar hij de nacht doorbracht. Rond 08.00 uur vertrok hij, in een ziekenwagen en onder politiebegeleiding, naar de lokalen van de FGP in de Koningsstraat.

Klokslag 17.00 uur had de colonne de gebouwen van de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) in de Brusselse Koningsstraat verlaten. Daar werd hij verhoord en in verdenking gesteld voor deelname aan terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Hij werd onder aanhoudingsbevel geplaatst. Omstreeks 16.00 uur betekende diezelfde onderzoeksrechter aan Salah Abdeslam het Europees aanhoudingsbevel dat het Franse gerecht tegen hem had uitgevaardigd. Abdeslam toonde zich volgens zijn advocaat bereid mee te werken met het Belgische gerecht maar verzette zich tegen zijn uitlevering aan Frankrijk.

Salah Abdeslam aangekomen in Brugge
© BELGA

Salah Abdeslam moet woensdag voor de raadkamer verschijnen. Daarbij zal hij worden bijgestaan door advocaat Sven Mary.

(Belga – foto’s Belga)