Vriendin van Luca Brecel wil opschorting voor drugshandel in Blankenberge

Laura werd begeleid door haar advocaat en haar vader. © AFr
Redactie KW

Op het proces tegen een Blankenbergse drugsbende heeft Laura Vanoverberghe (25), de vriendin van snookerfenomeen Luca Brecel, opschorting van straf gevraagd, gekoppeld aan voorwaarden. “Ze was zwaar verslaafd, maar heeft volledig gebroken met haar verleden”, benadrukte haar advocaat Koen Huys. Vanoverberghe zou na de dood van haar moeder op het slechte pad zijn geraakt. “Maar van een luxueuze levensstijl was geen sprake. Ze leefde zelfs op straat.”

Met opgeheven hoofd en vergezeld door haar vader kwam Laura Vanoverberghe donderdagochtend het Brugse gerechtsgebouw binnengestapt. Tijdens een vorige zitting vroeg de procureur 37 maanden cel voor de rol die ze speelde in een Blankenbergse drugsbende. Vandaag kwam haar advocaat aan het woord en die schetste allerminst een fraai beeld van het leven dat de jonge vrouw leidde vóór ze de liefde vond bij snookerster Luca Brecel.

Tal van wapens

De bal ging aan het rollen toen Blankenbergenaar Wayan Z. (31) op 25 juli 2022 door de scheepvaartpolitie uit het verkeer werd gehaald wegens ongepast rijgedrag. Z. en zijn minderjarige passagier hadden allebei cannabis op zak en in de daaropvolgende huiszoeking trof de politie naast cannabis en cocaïne ook tal van wapens aan, zoals een matrak, een boksbeugel, een luchtdrukpistool en een Rambomes. Er lag ook een jonge vrouw te slapen: Laura Vanoverberghe.

Wayan Z. bleek aan het hoofd te staan van een bende die op grote schaal cocaïne, xtc, MDMA, mephedrone, speed, hasj en cannabis verkocht. De bende stond bekend als het ‘C-team’, met de ‘C’ van cocaïne, en ging zich bevoorraden in Nederland.

Z. werd in de loop van het onderzoek tot twee keer toe gelost onder voorwaarden, maar telkens zette hij zijn handeltje verder. Sinds begin juli 2023 zit hij achter de tralies. Op dat moment werd de bende opgerold.

Bankonderzoek

Een bankonderzoek wees uit dat klanten in totaal 35.000 euro hadden gestort op de rekening van Vanoverberghe, die tussen maart 2022 en januari 2023 op grote schaal cocaïne en andere drugs verkocht. Aanvankelijk was ze chauffeur voor de bende, maar later vervulde ze een leidende rol.

Eind september 2023 werd ze opgepakt in Maasmechelen, in de woning van haar lief Luca Brecel. Tijdens haar verhoor in Blankenberge ging ze meteen tot volledige bekentenissen over. Daarna werd ze voorwaardelijk gelost.

Verbeurdverklaring

Tijdens de zitting van 23 mei vroeg de procureur vijf jaar effectieve celstraf voor Wayan Z. en zijn kompaan Gregory D. (34) uit Lievegem. Voor Jorinda D. (27) uit Damme en Laura Vanoverberghe werd 37 maanden cel gevorderd. Voor de vriendin van Luca Brecel kon het OM zich vinden in een straf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Ze riskeert wel ook een verbeurdverklaring van 60.000 euro.

Donderdagmorgen werd de zaak verdergezet en drong de advocaat van Vanoverberghe aan op een opschorting, gekoppeld aan voorwaarden. “In tegenstelling tot de andere beklaagde heeft mijn cliënte spontaan alles verteld wat ze wist”, pleitte meester Koen Huys. “Ze minimaliseerde niets en haar verhoor was 37 pagina’s lang. Dat is langer dan de verhoren van de drie anderen samen.”

Op slechte pad

Volgens meester Huys drukte Vanoverberghe al tijdens haar verhoor haar spijt uit. “Ik schaam me rot”, zou ze gezegd hebben. “Ik was een zware gebruiker en rolde zo in het drugsmilieu. Ik besefte niet wat ik deed en heb nu soms het gevoel dat ik toen in een film leefde.”

Het was het overlijden van haar moeder dat Laura Vanoverberghe in 2020 op het slechte pad bracht. “Via collega’s op haar werk leerde ze cocaïne gebruiken”, ging meester Huys verder. “Toen ze terugkeerde naar haar vader in Blankenberge raakte ze verslaafd en werd ze door haar dealer bij de handel betrokken.”

Geen winstbejag of luxe

Toen haar dealer naar Ibiza vluchtte werd diens handeltje overgenomen door Gregory D. bij wie Vanoverberghe in Oostkamp introk. “Daar leerde ze cocaïne roken en ze gebruikte tot wel tien gram per dag.”

“Het klopt dat ze de verkoop na verloop van tijd meer naar zich toe begon te trekken. Maar van winstbejag of luxe was helemaal geen sprake. Het was een pure verslaving. Ze was een wrak en woog nog amper veertig kilogram. Ze leefde zelfs een tijdje op straat. Die gevraagde verbeurdverklaring is dan ook zwaar overdreven.”

Gebroken met drugsmilieu

Begin 2023 liet Vanoverberghe zich opnemen en kickte ze af van de drugs. In april van dat jaar werd ze een koppel met Luca Brecel, die niet veel later wereldkampioen snooker werd. “Ze heeft haar drugsverleden meteen aan hem opgebiecht,” benadrukte meester Huys.

“Maar tot op vandaag blijft Luca haar door dik en dun steunen. Dat siert hem. Mijn cliënte heeft volledig gebroken met het Blankenbergse drugsmilieu. Door tijdens haar verhoor namen en hoeveelheden te noemen, heeft ze letterlijk de bruggen achter zich verbrand.”

Werk kwijt

Door de media-aandacht verloor Vanoverberghe haar werk in een Maasmechels wellnesscentrum. Volgens haar raadsman wil ze vanaf september verpleegkunde studeren. “Ik wijs niemand met de vinger”, stelde Vanoverberghe in haar laatste woord.

“Ik wijs enkel naar mezelf. Ik ben niet trots op wat ik allemaal gedaan heb, maar ik ben wel trots op de persoon die ik nu ben. Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om terug te keren naar mijn vorig leven.”

Tijdens de vorige zetting stuurde de advocaat van Wayan Z. al aan op een straf met probatievoorwaarden. Gregory D. en Jorinda D. vroegen donderdag een voorwaardelijke bestraffing. De uitspraak volgt op 27 juni. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier