Luchtdrukwapens, 800 XTC-pillen en kilo’s cocaïne: vriendin van Luca Brecel maakte deel uit van bende waarvan kopstukken 5 jaar cel riskeren

Archiefbeeld - Laura Vanoverberghe (links) en Luca Brecel (rechts). © BELGA
Redactie KW

In april vorig jaar pakte snookerster Luca Brecel uit met zijn nieuwe liefde L.V. (25). Wat niemand wist is dat de Blankenbergse op dat moment voorwerp was van een gerechtelijk onderzoek naar een drugsbende die opereerde onder de naam ‘C-Team’. Die ‘C’ stond voor cocaïne, waarvan de bende kilo’s verkocht. Naast tal van andere verdovende middelen. In september vorig jaar werd L.V. opgepakt. Nu riskeert ze 37 maanden voorwaardelijke celstraf. De kopstukken kijken aan tegen vijf jaar cel.

Op 25 juli 2022 werd Blankenbergenaar Wayan Z. (31) door de scheepvaartpolitie uit het verkeer gehaald wegens ongepast rijgedrag. Hij had een kleine hoeveelheid cannabis op zak en in de wagen zat ook nog een minderjarige met 20 gram van de softdrug. In de woning van Z. trof de politie naast cannabis en cocaïne ook tal van wapens aan, zoals een matrak, een boksbeugel, een luchtdrukpistool en een Rambomes. Er lag ook een jonge vrouw te slapen: L.V., de toekomstige vriendin van snookerster Luca Brecel.

Drugsbende

Onderzoek wees uit dat Wayan Z. aan het hoofd stond van een drugsbende die op grote schaal cocaïne, XTC, MDMA, mephedrone, speed, hasj en cannabis verkocht. “Ze opereerden onder de naam C-Team en haalden hun koopwaar in Nederland”, aldus procureur Lode Vandaele. Z. werd in de loop van het onderzoek tot twee keer toe gelost onder voorwaarden. “Maar telkens zette hij zijn handeltje onverstoord verder”, aldus Vandaele. Bij een van de latere huiszoekingen werden 800 XTC-pillen in zijn huis aangetroffen, naast tal van andere drugs en opnieuw ook luchtdrukwapens. Intussen zit Z. sinds begin juli vorig jaar in voorhechtenis.

Mayan Z. werkte samen met Lievegemnaar Gregory D. (34) voor de verkoop van cocaïne. Die zit sinds juli vorig jaar achter de tralies. Ook Jorinda D. (27) uit Damme was in de zaak betrokken. Zij werd op 23 juli vorig opgepakt en kwam na zes dagen cel voorwaardelijk vrij. In september vorig jaar werd ook Laura V. opgepakt na seining. Ze legde uitgebreide verklaringen af en werd daarna meteen gelost onder voorwaarden.

Erin gerold

Tussen maart 2022 en januari 2023 verkocht Laura V. op grote schaal cocaïne, XTC, MDMA, mephedrone, speed, hasj. “Ze rolde door haar eigen gebruik in de verkoop”, ging de procureur verder. “Eerst was ze chauffeur voor de bende, later kreeg ze een meer organiserende rol. Een bankonderzoek wees uit dat er liefst 35.000 euro op haar rekening werd gestort door klanten.”

Voor Wayan Z. en Gregory D. vroeg de procureur vijf jaar effectieve celstraf. De twee werden allebei al eerder veroordeeld voor drugsfeiten. Voor Laura V. vroeg de procureur 37 maanden voorwaardelijke celstraf. Jorinda D. kijkt aan tegen 37 maanden effectief. Voor Z. vroeg de procureur een verbeurdverklaring van 40.000 euro, voor Laura V. liefst 65.000 euro.

De advocaat van Wayan Z. legde uit hoe alle beklaagden door hun zware cocaïneverslaving in de verkoop rolden. “In de woning van mijn cliënt was geen sprake van grote luxe”, pleitte meester Gregory Everaert. “Het was er vuil en iedereen sliep er op een stoel of in de zetel. Zolang ze maar cocaïne hadden.” Volgens meester Everaert is Z. intussen weer op het goede pad. Hij vroeg een voorwaardelijke straf voor zijn cliënt.

Verlof

De advocaten van de andere drie beklaagden komen pas op 6 juni aan het woord. Laura V., die tegenwoordig bij haar beroemde vriend in Maasmechelen woont, wenst volgens haar raadsman persoonlijk aanwezig te zijn voor haar proces. “Ze kon vandaag geen verlof krijgen op haar werk”, aldus meester Koen Huys. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier