Na bijna twee jaar in een Marokkaanse cel is er opnieuw hoop voor Bruggeling Marc Moerman (59). De man kreeg in beroep acht jaar gevangenisstraf voor de vermeende verkrachting van zijn zoontje en stiefkinderen, maar het Marokkaanse hof van Cassatie verbrak die uitspraak omdat ze niet behoorlijk werd gemotiveerd. Bijgevolg krijgt Moerman straks een nieuw proces. “Er is geen enkel bewijs dat hij zijn kinderen misbruikte”, stelt zijn advocaat.
Begin 2017 verstuurde Marc Moerman een euforisch bericht naar zijn zus. Zijn Marokkaanse vrouw S.S., die hij tijdens een vakantie in Agadir had leren kennen, zou hem na veertien jaar huwelijk eindelijk een kind schenken. De Bruggeling was toen al 53 jaar, zijn vrouw 42. Maar in de zomer van 2020 liep de relatie op de klippen en S.S. deed er vervolgens alles aan om het kind weg te houden van Moerman. In de loop van de procedure voor de familierechtbank beschuldigde S.S. de Bruggeling zelfs van seksueel misbruik van hun zoontje en haar twee kinderen uit een eerdere relatie.
Opgepakt in Marokko
Moerman kreeg een tijdelijk contactverbod met zijn zoontje opgelegd, maar na onderzoek door een wetsdokter oordeelde het parket dat er geen enkele aanwijzing was van enig misbruik. De klacht van S.S. bleek uit de lucht gegrepen en was er enkel op gericht om de Bruggeling te kraken. Hierop besliste de familierechtbank om de ex-partners beurtelings voor hun zoontje te laten zorgen. Maar S.S. weigerde zich bij die regeling neer te leggen en bleef met het kind in Spanje wonen.
Na lang procederen kende de rechtbank aan Marc Moerman de exclusieve uitoefening toe van het ouderlijk gezag over het kind. Maar in maart 2021 vluchtte S.S. met het zoontje naar Marokko. Marc besloot eind 2021 naar ginder te trekken om zijn zoon terug te halen. “Maar bij aankomst stond de politie hem op te wachten”, verduidelijkt advocaat Joris Van Maele. “Zijn ex had hem in Marokko immers opnieuw beschuldigd van seksueel misbruik. Mijn cliënt werd in de boeien geslagen en zit sindsdien achter de tralies. In al die tijd heb ik hem nooit kunnen bezoeken. De deur van de gevangenis is het verste waar ik raakte.”
Hoop
De Marokkaanse rechtbank veroordeelde Marc Moerman eerst tot drie jaar cel, maar in beroep werden dat er acht omdat de rechter meende dat er niet enkel sprake was van aanranding, maar ook van verkrachting. Lange tijd zag de situatie er hopeloos uit voor Marc Moerman, maar halfweg maart kwam er hoopvol nieuws: het Marokkaanse hof van Cassatie had de uitspraak van de rechtbank verbroken.
“Volgens het hof van Cassatie was de uitspraak van de rechter niet behoorlijk gemotiveerd”, verduidelijkt Van Maele. “Ze was enkel gebaseerd op de leugenachtige verklaringen van de ex en niet op hard bewijs. Er was ook sprake van een geluidsopname waarin mijn cliënt zogezegd zaken bekent. Maar daar is niets van aan. De Marokkaanse politie heeft de opname niet eens beluisterd, maar vroeg de ex om te beschrijven wat er op de tape te horen was. Ronduit hallucinant.”
Nieuw proces
En dus krijgt Marc Moerman een nieuw proces. “Er werd ons gezegd in september, maar een exacte datum hebben we nog niet”, zegt Van Maele. “Uiteraard zullen we voluit voor de vrijspraak gaan.”
Ook voor de familie van Marc Moerman is het nieuwe proces een flinke opsteker. “Eindelijk hebben we opnieuw hoop”, zegt zijn zus. “Marc leeft in de gevangenis onder een heel strikt regime en gaat kapot van de eenzaamheid. Hij kan er met niemand praten, want hij is de taal niet machtig. Gelukkig mag hij boeken lezen. Mijn moeder en andere broer hebben Marc in februari twee uur kunnen spreken, maar ik heb hem al bijna twee jaar niet meer gezien. Ik kan hem gelukkig wel bellen. Marc was lange tijd ten einde raad, maar nu is hij weer hoopvol. We blijven hem ten volle steunen en hij gelooft erin dat hij op zijn nieuwe proces zal worden vrijgesproken.”
Op 20 mei 2021 kreeg S.S. van de Brugse strafrechtbank een jaar effectieve celstraf voor het niet respecteren van de omgangsregeling. In één week tijd gaf ze tot drie keer toe het zoontje niet af aan Marc Moerman. S.S. kwam destijds niet opdagen voor het proces, maar tekende vanuit Marokko verzet aan. Een maat voor niets, want donderdag werd haar celstraf door de rechtbank bevestigd. (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier