De Brugse raadkamer heeft dinsdag beslist dat een 38-jarige Iraakse man uit Koksijde twee maanden langer onder elektronisch toezicht blijft op verdenking van een terroristische moord in Irak. De verdachte zat bijna twee jaar in de gevangenis, maar kreeg eind mei een enkelband.
Het onderzoek ging van start na buitenlandse informatie over de verdachte. Op basis van zijn woonplaats werd een gerechtelijk onderzoek gevorderd onder leiding van de Brugse onderzoeksrechter gespecialiseerd in terreurzaken. De FBI zou de Irakees uit Koksijde via vingerafdrukken aan een mislukte aanslag gelinkt hebben. Het zou gaan om een afdruk van zijn duim op de tape die gebruikt werd bij het maken van een bom. De bewuste bom werd in zijn wijk teruggevonden in een vuilnisbak en ontmanteld.
Arrestatie
Ismaïl A. werd begin juli 2021 gearresteerd. Daarna werd hij door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van terroristische moord, terroristische poging tot moord en deelname aan een terroristische groepering. De verdachte zou in 2005 en 2006 betrokken geweest zijn bij een sectie van al-Qaida. Naast de mislukte bomaanslag zou A. volgens een anonieme getuige ook een rol gespeeld hebben bij een dodelijke schietpartij. Dat incident deed zich voor aan een soennitische moskee, terwijl A. zelf nochtans een soennitische moslim zou zijn. Mogelijk trekken de speurders en de onderzoeksrechter in het najaar zelf opnieuw naar Irak om de zaak verder te onderzoeken.
Elektronisch toezicht
De verdachte schreeuwt nog steeds zijn onschuld uit. Meester Nadia Lorenzetti drong in de Brugse raadkamer meermaals met succes aan op een vrijlating onder voorwaarden. Na beroep van het federaal parket werd die beslissing enkele keren teruggedraaid door de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI). Eind mei oordeelde de KI opnieuw dat A. aangehouden moet blijven, maar werd beslist dat hij de voorhechtenis onder elektronisch toezicht mag ondergaan.
Dinsdagochtend vroeg meester Lorenzetti tevergeefs om haar cliënt alsnog onder voorwaarden vrij te laten. Met een enkelband mag A. zijn woning immers helemaal niet verlaten, ook niet om te werken. De verdachte mocht uiteraard wel aanwezig zijn op de zitting van de raadkamer.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier