Koksijdenaar in cel op verdenking van terroristische moord

© iStock
Redactie KW

Een man uit Koksijde zit in de cel op verdenking van terroristische moord. Hij zou in 2005 als lid van Al Qaeda betrokken geweest zijn bij een bomaanslag in Bagdad in Irak. Het federale parket blijft voorlopig karig met commentaar. De verdachte blijft alleszins een maand langer in de cel. “Een vergissing”, zou hij het zelf noemen.

Ismail A. verscheen dinsdagmorgen voor de Brugse raadkamer. De man woont al enkele jaren in Koksijde, maar wordt verdacht van een terroristische bomaanslag in Bagdad. Die gebeurde al in 2005. Daarbij vielen volgens onze informatie één dode en verschillende gewonden. Dankzij ‘informatie uit het buitenland’ kon hij in ons land gelokaliseerd worden.

De man woont namelijk met zijn vrouw en kinderen in de badstad. Daar werd hij eind vorige week tijdens een huiszoeking opgepakt. Maar hijzelf ontkent in alle toonaarden. “Dit berust volgens hem op een misverstand”, aldus zijn advocaat Nathalie ’t Jampens. “En we zullen er alles aan doen om dat aan te tonen.”

Aanhouding verlengd

De man van middelbare leeftijd verscheen dinsdagmorgen de eerste keer voor de raadkamer in Brugge. Hij zit zelf in quarantaine in de gevangenis, maar liet zich door een advocaat vertegenwoordigen. De raadkamer besliste om zijn aanhouding meteen met een maand te verlengen. Officieel wordt hij verdacht van terroristische moord, terroristische poging tot moord en lidmaatschap bij een terroristische organisatie. Dat laatste slaat op het feit dat hij bij Al Qaeda actief was.

Ismail A. woont al enkele jaren in ons land en bleef hier lange tijd onder de radar. Hoe de politie hem hier op het spoor kwam is niet duidelijk. “Op basis van informatie uit het buitenland”, zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federale parket. Maar verder blijft het parket karig met commentaar over het onderzoek.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.