Van de moordende bodybuilder tot de bonenmoord: de vreselijke verhalen achter het moordrapport van de politie

Achter de cijfers uit het moordrapport van de politie schuilen vreselijke verhalen. © Montage KW
Laurens Kindt

In onze provincie werden op tien jaar tijd 84 mensen om het leven gebracht. Dat blijkt uit een analyse van de federale politie van alle moorden en feiten van doodslag in onze provincie. Speurders kunnen uit die grondige analyse veel leren, maar achter elke les schuilt een drama. Dit zijn de verhalen achter de cijfers.

1. Meeste feiten spelen zich thuis af

Drie kwart van de feiten van moord of doodslag vindt thuis plaats. In tachtig procent van de gevallen moet de dader in de familie- of vriendenkring gezocht worden. Niet alleen de partner, maar ook de zoon of dochter, een vriend en zelfs een buurman kan de dader blijken te zijn. Dat laatste ondervond de gepensioneerde veiligheidsagent Roland Roelens (66) uit Oostrozebeke.

Op donderdagavond 27 oktober 2016 klopte zijn buurmeisje M. bij hem aan. Roelens deed de deur van zijn flatje open, maar werd meteen overvallen door de vader en broer van M. Nico Torck – een volgetatoeëerde kolos van 150 kilogram – haalde veertig keer uit met een mes, terwijl zijn zestienjarige zoon A. het weerloze slachtoffer vasthield.

75 procent van de feiten van moord of doodslag vindt thuis plaats

Uiteindelijk sneed Nico Torck de keel van Roland Roelens over en ging aan de haal met zijn kluis. Zich voordoend als ongeruste buurman belde Torck vervolgens zelf naar de politie, maar hij viel door de mand toen de speurders bebloede kleren in zijn garagebox aantroffen.

(lees verder onder de foto)

Nico Torck sneed de keel van zijn buurman Roland Roelens over, terwijl zijn oudste zoon het slachtoffer vasthield en zijn dochter toekeek. (gf)
Nico Torck sneed de keel van zijn buurman Roland Roelens over, terwijl zijn oudste zoon het slachtoffer vasthield en zijn dochter toekeek. (gf)

Torck overleed kort daarna in de cel, zoon A. werd door de jeugdrechter berispt. De dochter, de vrouw en een kennis van Nico Torck moesten zich wel nog voor het assisenhof verantwoorden in september 2023, zeven jaar na de feiten. Op het proces bleek dat de speurders van de lokale politie een knoeiboel hadden gemaakt van het onderzoek en werden alle drie de beschuldigden vrijgesproken.

2. Geweld als antwoord op scherpe woorden

De daders van moord of doodslag zijn hoofdzakelijk mannen: zeventig van de tachtig. De slachtoffers zijn dan weer meestal vrouwen: 45 van de 84. “Tegenover de scherpe woorden van vrouwen stellen mannen fysiek geweld”, zegt speurder Roelant daarover. In de bloedhete zomermaanden van 2016 was dat exact hetgeen gebeurde in het badkamertje van Marnick Vermeersch en zijn partner Kimberly in Oekene bij Roeselare.

(lees verder onder de foto)

Kimberly Vermeersch werd gewurgd door haar vriend Marnick. (foto SB)
Kimberly Vermeersch werd gewurgd door haar vriend Marnick. (foto SB) © STEFAAN BEEL

Het gezin – Kimberly en Marnick hadden samen vier dochtertjes – zou op 23 juli naar Bellewaerde gaan maar de BMW van Marnick startte niet. Een technisch mankementje dat Marnick al lang had moeten herstellen, wist hij. Kimberly bleef er maar op doorgaan, zoals ze zo vaak deed.

Marnick kon het niet langer aanhoren, greep Kimberly bij de keel en wurgde haar. “Ze had een scherpe tong, was dominant, wispelturig en deinsde er niet voor terug om Marnick belachelijk te maken en zelfs te slaan in het openbaar. En hij absorbeerde dat allemaal, als een spons. Maar een spons kan ook niet oneindig absorberen”, pleitten Marnicks advocaten op het proces in december 2017.

45 van de 84 dodelijke slachtoffers waren vrouwen. Onder de 80 daders waren er 70 mannen

Ze kregen gelijk van procureur Tom Janssens. “Marnick, ge zijt de slechtste nog niet. Sommigen willen hier van u een beest en van Kimberly een heilige maken, maar dat klopt niet”, zei hij. Uiteindelijk kreeg Marnick Vermeersch 15 jaar cel en is hij ondertussen alweer vrij.

3. Vrouwen doden voorbedacht

Isabelle Debackere verdronk haar zoontje Tibeau (4) in bad. (foto Simon Mouton)
Isabelle Debackere verdronk haar zoontje Tibeau (4) in bad. (foto Simon Mouton)

Negen van de tien vrouwen die in de periode 2013-2022 een dodelijk slachtoffer maakten, deden dat met voorbedachtheid. Moord dus. Het vaakst voorkomende motief is jaloezie of wraak. Alle slachtoffers die door middel van verdrinking om het leven kwamen, waren kinderen. Die drie elementen – voorbedachtheid, wraak als motief en verdrinking als modus operandi – komen samen in het verhaal van Isabelle Debackere uit Roeselare.

9 van de 10 vrouwen die een dodelijk slachtoffer maakten, deden dat voorbedacht

Op 7 maart 2013 verdrinkt de dan 34-jarige Isabelle haar eigen zoontje Tibeau (4) in bad. Ook haar dochtertje van acht jaar wil ze doden maar de vele kalmeringspillen die de vrouw die avond genomen heeft, beletten dat. Isabelle Debackere is in die periode zwaar depressief en was op de fatale dag net ontslagen uit de psychiatrie, waar ze gedwongen was opgenomen. De vader van de kinderen had haar – na een relatie vol verwijten en financiële miserie – verlaten en eiste het volledige hoederecht over de kinderen.

“Wacht maar, ik maak uw leven kapot”, sms’te Isabelle Debackere hem die avond, gevolgd door een knipoog-smiley. Op haar proces gooide ze een beker water in de nek van advocaat Jef Vermassen. Het verdict van de jury: 30 jaar cel en 10 jaar terbeschikkingstelling.

4. Het meest dodelijke jaar? 2017

Gemiddeld vielen er in de periode 2013-2022 zo’n acht slachtoffers van moord of doodslag per jaar. Absolute uitschieter is het jaar 2017, waarin bij veertien feiten maar liefst zeventien slachtoffers vielen. Vier van die moorden zijn toe te schrijven aan bodybuilder Alexander Chanan Dean uit Varsenare.

In 2017 vielen bij 14 feiten van moord of doodslag maar liefst 17 slachtoffers

Die kan de relatiebreuk met zijn liefje Maïlys Descamps (17) uit Moere bij Gistel maar niet verwerken en trekt op 24 juli eerst naar Sint-Amandsberg bij Gent. Daar wacht hij tot Jeroen Verstraete thuiskomt. De hobbyfotograaf maakte ooit pikante foto’s van Maïlys en moest dat volgens Dean met zijn leven bekopen. Meteen daarna spoort de ontspoorde bodybuilder met de trein naar Brugge, neemt er de bus naar Moere en verbergt zich in de tuin van het huis waar Maïlys Descamps woont. Bij thuiskomst ruikt het meisje onraad en haalt ze haar grootouders Gery Capon en Marie-Josée Vanleene erbij.

(lees verder onder de foto)

Maïlys Descamps werd, samen met haar grootouders, vermoord door haar ex-vriend Alex Dean. (gf)
Maïlys Descamps werd, samen met haar grootouders, vermoord door haar ex-vriend Alex Dean. (gf)

Samen gaan ze het huis binnen, maar worden bedreigd door Alexander Dean met zijn rambo-mes. Het trio moet verplicht aan tafel gaan zitten voor een goed gesprek, maar wanneer opa Gery zijn kleindochter probeert te beschermen, haalt Dean verwoestend uit. Met zijn mes maakt hij een einde aan het leven van Maïlys en haar grootouders. Op zijn assisenproces in mei 2022 krijgt Dean daarvoor levenslang en tien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank.

5. Beter te veel dan te weinig autopsies

Uit berekeningen van wetsdokter Wim Van De Voorde blijkt dat er mogelijks elk jaar een tweetal moorden onopgemerkt blijven in West-Vlaanderen. Moordspeurder David Roelant pleit er dan ook voor om het aantal autopsies drastisch te verhogen, zodat minder moordenaars door de mazen van het net glippen. Wie daar in oktober 2018 bijna in geslaagd is, is voormalig brandweerman Pieter Platteeuw uit Lauwe bij Menen.

Elk jaar blijven mogelijk 2 moorden onopgemerkt

De dokters van het AZ Groeninge in Kortrijk stonden voor een raadsel toen Platteeuw op vrijdagmiddag 12 oktober 2018 zijn vrouw Dana Van Laeken binnenbracht op de spoedafdeling. Voor de hevige buikpijn van Van Laeken vonden ze geen oorzaak, het hele team was in shock toen de jonge moeder enkele uren later overleed. “We dachten zelfs dat ze hysterisch was”, zei een dokter.

Een eerste autopsie levert niet meteen iets op, maar de dokters besluiten alsnog het bloedserum te testen. Anderhalve maand na het overlijden van Dana Van Laeken – de vrouw is ondertussen al gecremeerd – komt het resultaat: de moeder blijkt vergiftigd met ricine, het gif uit de bonen van de zogenaamde wonderboom.

(lees verder onder de foto)

Pieter Platteeuw vergiftigde zijn vrouw Dana met bonen van de wonderboom. (foto SB)
Pieter Platteeuw vergiftigde zijn vrouw Dana met bonen van de wonderboom. (foto SB)

Pieter Platteeuw ontkent in eerste instantie in alle talen, maar gaat overstag wanneer uit zijn computergegevens blijkt dat alleen hij die zaden kan besteld hebben. Op zijn assisenproces in december 2022 sturen hof en jury hem voor 26 jaar naar de cel.