Zes jaar nadat het Brugse assisenhof hem tot 27 jaar cel veroordeelde wegens vijf moorden is ‘diaken des doods’ Ivo Poppe (67) uit Wevelgem terug thuis. Net geen tien jaar, ruim één derde van zijn straf, zat de man achter tralies. Om medische redenen besloot de strafuitvoeringsrechtbank dat de zwaar zieke Poppe dinsdag zijn cel mocht verlaten. “Ik ben opgelucht en blij voor Ivo”, reageert zijn advocaat Filip De Reuse.
Het was zijn voormalige echtgenote Lutgarde die Ivo Poppe dinsdagavond kwam ophalen in de gevangenis van Brugge. Rond 18 uur kwam een duidelijk vermoeide Poppe door de grote gevangenispoort geschuifeld. “Als ik ooit vrijkom, bouw ik met mijn eigen handen een standbeeld voor mijn vrouw op de markt van Wevelgem.”
Bekijk ook:
Dat waren de laatste publieke woorden van de voormalige diaken van Wevelgem, vlak voor de assisenjury hem in januari 2018 veroordeelde tot 27 jaar cel. Die belofte om een standbeeld voor Lutgarde te bouwen, zal hij alvast niet meer kunnen inlossen. Al op zijn proces zes jaar geleden – waar hij schuldig werd verklaard aan vijf moorden waaronder die op zijn moeder en schoonvader – leed Poppe aan kanker.
In de cel ging zijn toestand de voorbije jaren stelselmatig achteruit. Naast het dagelijkse gevecht tegen prostaatkanker kreeg Poppe er ook te kampen met nierstenen. Meermaals moest de man opgenomen worden op de ziekenboeg van de Brugse gevangenis, maar ook in die afdeling is er volgens de voorzitter van de strafuitvoeringsrechtbank niet langer een garantie dat hij in menswaardige omstandigheden zijn straf kan uitzitten.
Slechte toestand
Twee weken geleden vroeg zijn advocaat Filip De Reuse uit Roeselare de vrijlating onder voorwaarden aan. Omdat Poppe al bijna tien jaar – ruim één derde van zijn straf had uitgezeten – kwam de man daar in principe ook voor in aanmerking. Maar het is niet omdat iemand in aanmerking komt, dat hij ook automatisch vrijgelaten wordt. De vrijlating onder voorwaarden is een gunst, geen recht. Gedetineerden – en al zeker veroordeelde moordenaars – moeten blijk geven van onberispelijk gedrag en een uitgewerkt toekomstplan hebben.
De zorgwekkende medische toestand van Ivo Poppe bracht één en ander echter plots in een stroomversnelling. Recent moest hij nog met spoed overgebracht worden naar het ziekenhuis in Brugge. Daar dienden de dokters hem de nodige zorgen toe, maar het was duidelijk dat Poppe meer zorg nodig had dan de ziekenboeg van de Brugse gevangenis hem kon geven.
Dinsdag besloot de strafuitvoeringsrechtbank dan ook dat Ivo Poppe de gevangenis linea recta mocht verlaten. “De rechtbank is van mening dat zijn medische toestand dermate zorgwekkend is dat die niet te rijmen valt met de detentie. Als je ziet hoe het eraan toegaat op de ziekenboeg van de gevangenis verwondert dit mij ook allerminst”, zegt advocaat De Reuse. Zo werd Ivo Poppe volgens zijn advocaat meermaals de verkeerde medicatie toegediend.
“In plaats van zijn kankermedicatie kreeg hij kalktabletten. En dat voor iemand met nierstenen én kanker. Niet alleen kreeg hij zo zijn levensnoodzakelijke kankermedicatie niet, hij leed ook ondraaglijke pijnen door de kalktabletten. Wij stellen ons dan ook zeer grote vragen bij wat er op medisch vlak in het PCB (penitentiair centrum Brugge, red.) gebeurd is. Dat is een moderne Europese staat onwaardig.”
De laatste bocht
Ivo Poppe moet zich nu, wil hij uit de cel blijven, aan een drietal voorwaarden houden. Hij mag geen nieuwe strafbare feiten plegen, moet een vast adres hebben en moet regelmatig contact houden met de justitie-assistente die hem zal begeleiden tijdens zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling.
“Voor Ivo, die zich in de gevangenis onberispelijk heeft gedragen, zal het geen enkel probleem zijn om die voorwaarden nauwgezet te volgen. Hij is aan het laatste stuk van zijn leven toe, de latsten bocht zoals Willem Vermandere dat in d’Historie van Steentje zo mooi verwoordt. Ik ben opgelucht en blij voor Ivo dat hij die laatste bocht nu kan ingaan, omringd door zijn familie en met de best mogelijke medische zorgen”, zegt advocaat De Reuse.
Gevraagd naar een reactie, laat de FOD Gevangeniswezen weten dat ze niet op de hoogte is van de uitspraak van de strafuitvoeringsrechtbank. “Bovendien gaan wij nooit in op individuele dossiers, zeker niet als het medische problematieken betreft”, zegt woordvoerder Tom Van Wynsberge.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier