Hoofdverdachte Kasteelmoord naar Cassatie tegen aanblijven Brugse rechters

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

De hoofdverdachte van de Kasteelmoord, André Gyselbrecht, trekt naar het Hof van Cassatie tegen de beslissing dat de drie rechters de zaak mogen blijven behandelen. Dat bevestigt zijn advocaat Johan Platteau.

Vorige week besliste het Gentse Hof van Beroep dat de rechters in de zaak van de moord op Stijn Saelens niet moesten worden vervangen. Nochtans hadden twee van de vier beklaagden daarom gevraagd. André Gyselbrecht (66), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (53) en Franciscus Larmit (40) staan terecht voor de moord op Stijn Saelens op 31 januari 2012 in Wingene. De evaluatiezitting van de correctionele rechtbank van Brugge van maandag 2 oktober vormde de aanleiding voor de wrakingsverzoeken. Toen kwam het opnieuw tot een lange discussie over de mogelijke rol van een Nederlandse informant. De verdediging van André Gyselbrecht kon zich ook niet vinden in de inhoud van de zittingsbladen.

Zowel de advocaten van de neef van de overleden huurmoordenaar en de advocaten van André Gyselbrecht konden zich niet langer vinden in het aanblijven van de drie rechters. Ze vonden dat ze niet meer onpartijdig konden oordelen en dat hun recht van verdediging geschonden werd. Na de wrakingsverzoeken hadden de drie rechters 48 uur de tijd om zich uit de zaak terug te trekken, maar ze hadden beslist om dat niet te doen. Daardoor moest de eerste kamer van het Gentse hof van beroep bepalen of de rechters vervangen moesten worden. Maar het hof in Gent oordeelde dus dat er geen probleem is met de rechters.

Gyselbrecht, hoofdverdachte van de Kasteelmoord, is het daar niet mee eens. “Wij laten het al betrokken partijen hoffelijkheidshalve nu al weten: voor ons is Cassatie-beroep een zekerheid”, stelt diens advocaat Johan Platteau. In het omstreden tussenvonnis van 2 oktober besliste de rechtbank om geen getuigen meer op te roepen. Er werd beslist dat de pleidooien op 6 november zouden starten. Door de démarche van de verdediging zal de behandeling van de zaak maandag uitgesteld worden. Het vervolg van het proces in Brugge lijkt zo in het gedrang te komen. “Tot onze grote spijt”, aldus Platteau.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.