Alle beschuldigden vrijgesproken voor Schlagermoord in Oostrozebeke

Het gezin-Torck, met moeder Christelle Vercaemst, vader Nico Torck, de twee minderjarige zonen A. en A. en dochter Melissa. © gf

Christelle Vercaemst (52), Melissa Torck (27) en Pedro Bouckaert (49) zijn door de volksjury vrijgesproken voor de roofmoord op Roland Roelens (66). Het slachtoffer werd op 27 oktober 2016 in Oostrozebeke de keel overgesneden door de ondertussen overleden Nico Torck (44).

De familie Torck verhuisde in september 2016 naar Oostrozebeke, waar Melissa Torck snel een innige band kreeg met buurman Roland Roelens. Mogelijk werden de avances van de zestiger na een tijdje een doorn in het oog van haar vader. Bovendien toonde hij ook interesse in de kluis van Roelens.

40 messteken

De avond van 27 oktober 2016 trok Nico Torck gewapend met een mes naar zijn bovenbuur. Melissa belde aan, zodat het slachtoffer hen zeker zou binnenlaten. Vervolgens deelde Nico Torck meer dan 40 messteken uit en sneed hij Roland Roelens de keel over. Daarbij werd het slachtoffer in bedwang gehouden door A., de toen 16-jarige zoon van Nico Torck en Christelle Vercaemst.

8.000 euro

Tijdens de roofmoord bleef de vrouw van Torck achter op hun appartement. Nadien reed ze wel samen met haar echtgenoot en A. naar een kennis in Egem. Volgens de familie Torck werd de gestolen kluis met een slijpschijf geopend door Pedro Bouckaert, waarna ze de buit van 8.000 euro verdeeld zouden hebben. Bouckaert ontkent dat met klem, maar gaf wel toe dat hij op vraag van Nico Torck een zak met bewijsmateriaal verbrandde.

Nico Torck verwittigde een dag later zelf de hulpdiensten, maar wekte door zijn vreemd gedrag argwaan bij de speurders. Hij werd aangehouden op verdenking van moord, maar probeerde de feiten in de schoenen van zijn minderjarige zoon te schuiven. Op 2 november werd Torck dood aangetroffen op zijn bed in de gevangenis van Brugge. Plotse complicaties door diabetes zouden de boosdoener geweest zijn.

Vrijspraak

De verdediging vroeg voor alle beschuldigden de vrijspraak. Meester Robbie Dewaele en meester Maarten Vandermeersch verwezen daarbij vooral naar de onweerstaanbare dwang. Het hof en de jury stelden vast dat Melissa Torck die bewuste avond om 20 uur haar vader en broer vergezelde naar het appartement van het slachtoffer. Ze belde aan op een moment dat Nico Torck zich gewapend met een mes verdekt had opgesteld. Als hij zelf had aangebeld zou Roelens de deur niet geopend hebben. Melissa Torck leverde volgens de jury dus wel een noodzakelijke bijdrage aan de roofmoord.

Anderzijds werd verwezen naar de getuigenis van de gerechtspsychiater, die de beschuldigde omschreef als een kwetsbare vrouw die volledig afhankelijk was van haar tirannieke vader. Bovendien heeft ze slechts een IQ van 67. Haar oordeelsvermogen was aangetast omdat ze onder het juk van haar autoritaire vader nooit enige autonomie mocht ontwikkelen. De volksjury volgde dus het oordeel van dokter Paul Lodewyck en stelde dat ze door een onweerstaanbare dwang handelde. “Haar vrije wil was tijdens de aanloop naar en op het ogenblik van de feiten volledig uitgeschakeld”, aldus voorzitter Antoon Boyen.

Voor Christelle Vercaemst had het OM wel aangedrongen op een veroordeling, maar haar advocaat Kris Vincke vroeg met succes de vrijspraak. In het arrest werd opgemerkt dat Vercaemst tijdens de feiten gewoon thuis bleef. Bovendien speelde ze ook geen enkele rol tijdens een eventuele voorbereiding van de roofmoord. “Uit niets blijkt dat Christelle Vercaemst vooraf een plan zou beraamd hebben om Roelens te beroven of dat ze het scenario heeft besproken.” Daarbij werd aangehaald dat Nico Torck alle beslissingen nam binnen het gezin. Volgens de deskundige was zijn wil wet en werden de andere gezinsleden tot willoze objecten herleid. Vercaemst is daarnaast ook ernstig zwakbegaafd en droeg Roland Roelens geen slecht hart toe.

Donderdag vorderde het openbaar ministerie zelf de vrijspraak voor Pedro Bouckaert. Zijn advocaten Filip De Reuse en Gregory Everaert sloten zich daar uiteraard bij aan, maar namen in hun pleidooien ook het slechte onderzoek door de politiezone Midow op de korrel. Ook de juryleden stelden vast dat Bouckaert niet op de hoogte was van een plan om de kluis te stelen. Enkele andere betrokkenen maakten wel gewag van bepaalde telefoongesprekken, maar de inhoud kon nooit objectief aangetoond worden.

De speurders waren ervan overtuigd dat Bouckaert die bewuste nacht zijn woning nog verliet om de kluis te dumpen. De kluis kon echter nooit teruggevonden worden. “Uit onderzoek is gebleken dat de berichtjes van 28 oktober geenszins betrekking hadden op de onrust die de onderzoekers veronderstelden.” Pas op de zitting kwam aan het licht dat de sms’en van zijn partner gingen over een gebrek aan affectie en over zijn interesse in een andere vrouw. In de garage van Bouckaert werden ook geen sporen aangetroffen van het eventuele openslijpen van de kluis.