Het spoorpersoneel in ons land was vorig jaar 2.298 keer slachtoffer van agressie. Dat meldt N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman, die de cijfers opvroeg bij minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). Roggeman spreekt van “hallucinante cijfers” en “schuldig verzuim” van de Vivaldi-regering.
In onze provincie brak er vorig jaar zelfs een spontane staking uit na agressie tegenover een treinbegeleider.
348 mensen arbeidsongeschikt
Het aantal agressiedaden ten opzichte van het NMBS-personeel blijft over het algemeen uitzonderlijk hoog, aldus Roggeman. In 2023 ging het om een gemiddelde van meer dan zes gevallen per dag. “In werkelijkheid ligt dit cijfer nog vele malen hoger, aangezien niet elke daad van fysieke of verbale agressie wordt gemeld door het personeelslid”, klinkt het. De agressiedaden zorgden bij 348 personeelsleden voor arbeidsongeschiktheid, goed voor in totaal 57.000 werkuren. In 1.373 gevallen ging het om bedreiging of beledigingen, in 925 gevallen betrof het effectieve fysieke agressie, zoals geweldpleging en slagen en verwondingen.
“Het NMBS-personeel moet dag na dag naar het werk vertrekken met idee dat zij de volgende kunnen zijn die klappen krijgt” – Tomas Roggeman
Voor Roggeman is de maat vol. “Keer op keer roepen we minister Gilkinet en zijn collega van Binnenlandse Zaken op om eindelijk actie te ondernemen, maar er komt geen schot in de zaak. Integendeel: het NMBS-personeel moet dag na dag naar het werk vertrekken met idee dat zij de volgende kunnen zijn die klappen krijgt. Zelfs een resolutie van N-VA om de veiligheid bij het spoorvervoer te vergroten, werd door de federale meerderheidspartijen weggestemd met de melding dat ze de evolutie van de cijfers willen afwachten. Dit is gewoonweg schuldig verzuim,” zegt Roggeman.
Bodycams
N-VA vroeg onder meer een andere invulling van de taken van Securail en een efficiëntere communicatie tussen Securail en de Spoorwegpolitie, zodat er kordater kan opgetreden worden. Daarnaast vroeg de oppositiepartij extra veiligheidsagenten op treinen en in stations en om hen de mogelijkheid te bieden om weerspannige personen te boeien in afwachting van de komst van de politie. Om discussies achteraf te vermijden, vraagt N-VA ook dat Securail-agenten worden uitgerust met bodycams. Ook NMBS-CEO Sophie Dutordoir steunt dat voorstel, zegt Roggeman.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier