Het nieuws dat paus Franciscus besloten heeft om voormalig Brugs bisschop Roger Vangheluwe alle klerikale titels af te nemen, wordt in het kamp van de slachtoffers met gemengde gevoelens onthaald. “Het heeft veertien jaar moeten duren”, stelt advocate Christine Mussche vast.
Als raadsman van Mark Vangheluwe, de neef van Roger die het misbruik aan het licht bracht door een gesprek met Vangheluwe en de toenmalige kardinaal Godfried Danneels op te nemen, kan ze niet anders dan concluderen dat die periode wel heel lang is. “Het misbruik was veertien jaar geleden al duidelijk. Hij (doelt op Roger Vangheluwe, red.) heeft dat ook toegegeven in het gesprek dat Mark opgenomen heeft. Het is pas door die opname dat de Kerk zich gedwongen voelde om te reageren. En ook nu heeft de reeks ‘Godvergeten’ wellicht een rol gespeeld in de beslissing van vandaag. Onze cliënt heeft altijd gevraagd aan zijn oom om af te treden. Na veertien jaar is nu eindelijk gebeurd wat Mark altijd heeft gewild”, klinkt het.
“Dit is niet belangrijk”
Ook Mussches confrater en medestander in de strijd tegen misbruik in de Kerk Walter Van Steenbrugge reageert kort: “Ik vind deze beslissing op zich niet belangrijk. Het heeft allemaal te lang geduurd. Dit nieuws is niet de kern van de zaak. Dit is een louter symbolische beslissing, het is allemaal veel te laat dat dit gebeurt.”. Voor Van Steenbrugge is het vooral wachten op het verslag van de Hoge Raad voor de Justitie. Die instantie, die recent onder vuur lag omwille van fraude bij het magistratenexamen, werkt aan een doorlichting van het onderzoek in de zogenaamde operatie-Kelk, dat het misbruik binnen de Kerk moest onderzoeken.
Na 'Godvergeten'
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier