Paus ontneemt Roger Vangheluwe klerikale status: geen bisschop en priester meer

© BELGA

Paus Franciscus heeft het verzoek ingewilligd om Roger Vangheluwe zijn klerikale status te ontnemen. Dat heeft de pauselijke nuntius in België donderdag bekendgemaakt.

Alles over ‘Na ‘Godvergeten’’ lees je in ons dossier.

Nadat er de afgelopen maanden “ernstige nieuwe elementen met betrekking tot de zaak van Vangheluwe” werden gemeld, besloot de nuntiatuur begin maart het voorstel om hem te ontslaan uit de klerikale staat over te maken aan het Vaticaan. Op 11 maart willigde paus Franciscus het verzoek in en beval hij dat de voorgestelde straf zou worden opgelegd.

Woensdag werd Vangheluwe zelf op de hoogte gebracht van de maatregel. Hij vroeg om te mogen verblijven in een bezinningsoord om er te bidden en boete te doen, zonder verder contact met de buitenwereld.

Vangheluwe nam in 2010 ontslag uit zijn functie als bisschop van Brugge nadat hij had bekend dat hij jarenlang zijn minderjarige neef had misbruikt. Eind september, nadat bisschop Bonny hem tijdens een bezoek had gevraagd om zijn titels op te geven, stuurde Vangheluwe een brief naar de paus. De inhoud van de brief is niet bekend.

In afzondering

Roger Vangheluwe kan door zijn laïcisering voortaan in principe gaan waar hij wil, zo meldt de Bisschoppenconferentie van België. Met de Franse abdij waar hij momenteel verblijft, is afgesproken dat hij er verder in afzondering kan verblijven.

De paus drukte daarnaast “zijn nabijheid uit met de slachtoffers van misbruik”. De nuntius laat weten dat de paus zich blijft inzetten “om deze plaag in de Kerk uit te roeien”.

Reactie Walter Van Steenbrugge

Walter Van Steenbrugge, de advocaat van heel wat slachtoffers van misbruik binnen de kerk, reageert op de beslissing: “Ik vind dit niet belangrijk. Het heeft allemaal te lang geduurd, dit is niet de kern van de zaak. Dit is een louter symbolische beslissing, het is allemaal veel te laat dat dit gebeurt.”