België vraagt overbrenging gevangen Olivier Vandecasteele in Iran officieel aan: “Echte onderhandeling begint nu pas”

Zus Nathalie Vandecasteele, mama Annie Santy en beste vriend van Olivier Van Steirtegem ontvingen op woensdag 25 januari 2023 de ‘Prijs voor Democratie en Mensenrechten’ van de Federatie Wallonië Brussel. © Belga Image - James Arthure Gekiere
Camille Jonckheere

Op dinsdag 18 april treedt het verdrag, dat een overdracht tussen Iran en België mogelijk maakt in werking. België heeft vandaag dan ook officieel een aanvraag ingediend bij Iran om Olivier Vandecasteele uit Oostduinkerke terug naar ons land te kunnen brengen. Dat meldt een woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib (MR). “Dat is een puur administratieve stap. Het echte onderhandelen begint nu pas en ondertussen zit Olivier wel al 418 dagen in een eenzame opsluiting in Iran”, reageert zijn beste vriend Olivier Van Steirtegem.

Olivier Vandecasteele, die meer dan 6 jaar als NGO-medewerker in Iran heeft gewerkt, werd er op 24 februari 2022 aangehouden. Hij werd voor zogenaamde spionage tijdens een oneerlijk proces en zonder toegang tot goede advocaten veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen. Nu 418 dagen later bevindt Olivier zich nog altijd in volledige afzondering en beginnen de gezondheidsproblemen zwaar door te wegen. Minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib (MR) had gisteren een onderhoud met haar Iraanse ambtgenoot en pleitte daar opnieuw voor betere detentieomstandigheden voor Olivier. Dat meldt haar kabinet.

“Olivier vertelde ons dat hij amper rechtop kan staan door ondraaglijke spier- en zenuwpijn”

“Tien dagen geleden werd Olivier overgebracht van de onbekende gevangenis, waar hij al sinds augustus zat naar de Evin-gevangenis in Teheran, de hoofdstad van Iran. We hebben toen even de kans gehad om enkele minuten met hem te praten. Hij vertelde ons dat hij niet meer kan slapen, amper rechtop kan staan omdat hij een ondraaglijke spier- en zenuwpijn voelt en daar wordt hij ook niet voor behandeld. Zijn omstandigheden in de gevangenis zijn de afgelopen maanden niet veranderd en hij krijgt nog steeds te weinig voedsel. Het kan ook elk moment zijn dat ze de straf van de zweepslagen uitvoeren”, vertelt de familie.

Ruildeal met Iran

Wellicht werd Olivier aangehouden, omdat Iran hem zou kunnen uitwisselen tegen de terrorist Assadolah Assadi, die in ons land in 2021 veroordeeld werd tot 20 jaar cel voor een verijdelde terreuraanslag in Parijs. “Er wordt een immense druk op Olivier uitgeoefend en alle tijd, die verstrijkt, brengt zijn leven in gevaar. Olivier is volledig op. Hij kan niet de speelbal blijven dan de twee landen. Zijn leven staat hier wel op het spel.”

“Er wordt een immense druk op Olivier uitgeoefend en alle tijd, die verstrijkt, brengt zijn leven in gevaar”

Vanaf dinsdag 18 april 2023 treedt het verdrag van de Belgische regering, dat goedgekeurd werd door het parlement en nog eens bekrachtigd werd door het Grondwettelijk Hof in Werking. Dat verdrag maakt een overdracht tussen België en Iran mogelijk om Olivier te repatriëren. “Er is wel een puur formele eerste stap ondernomen, maar daarmee is er nog geen verbetering voor Olivier in zicht.”

Frustraties

“De Belgische en Iraanse regering moeten nu onderling over de omstandigheden van de overdracht overeenkomen. We hebben maanden lang veel tijd gestoken in alle overleggen rond dat overdrachtsverdrag. Maar zijn we volledig machteloos en ligt alles bij de regering en de Belgische inlichtingendienst. We hopen natuurlijk dat Olivier vlug kan terugkeren naar huis, maar het ziet er niet zo goed uit. De Belgische overheid kan ons geen datum geven, men spreekt over dagen, weken maanden of zelfs jaren”, vertelt Olivier Van Steirtegem, de beste vriend van Olivier Vandecasteele.

Bij de familie spelen er dagelijks verschillende emoties. “ Enerzijds een gevoel van machteloosheid nu de bal bij de overheid ligt. Anderzijds ook wat begrip omdat we beseffen dat het moeilijk is om te onderhandelen met een land, die zijn gevangen zo behandeld. Maar ook gefrustreerd door het gebrek aan resultaten. Enkele andere Europeanen, die gevangen werden genomen in Iran, konden na een drietal maanden al terug vrijgelaten worden. En Olivier zit daar nu al 14 maanden.”

“Iran heeft natuurlijk geen haast, want Assadi zit hier in veel betere omstandigheden dan Olivier ginder”

“Iran heeft natuurlijk geen haast. Want de omstandigheden van Assadi hier zijn veel beter dan die van Olivier daar. Hij zit al 418 dagen in complete afzondering, je zou voor minder zot worden. Tot welk punt kunnen ze hem drijven voor hij volledig breekt? We moeten vlug actie ondernemen, voordat de situatie van Olivier onherstelbaar is. We moeten meer denken aan de omstandigheden waarin Olivier zich nu bevindt. Hopelijk kan Olivier wanneer hij terug thuis is een normaal leven lijden, want de gevolgen van zo’n martelingen en middeleeuwse praktijken zijn niet te onderschatten”, besluit Van Steirtegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier