“Zijn leven staat op het spel”: familie en vrienden vrezen voor Olivier Vandecasteele

Olivier Vandecasteele. © Belga

De Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele is tien dagen geleden overgebracht naar de beruchte Evin-gevangenis in Teheran. Hij heeft enkele minuten met zijn familie kunnen praten, laten zij dinsdag weten in een persbericht. De man zei hen dat hij niet meer kan slapen en nauwelijks rechtop kan staan vanwege ondraaglijke spier- en zenuwpijn. Familie en vrienden vrezen voor zijn leven. “Hij kan niet de speelbal blijven van gesprekken tussen twee landen”, klinkt het.

Sinds augustus vorig jaar zat Vandecasteele opgesloten op een onbekende locatie, maar nu werd hij dus overgebracht naar Evin. Die gevangenis staat al jarenlang bekend als de plaats waar het regime politiek gevangenen opsluit, en waar critici van de regering ernstige mensenrechtenschendingen moeten ondergaan.

Spier- en zenuwpijn

Daar zit Vandecasteele nu al tien dagen in eenzame opsluiting. Hij wordt er niet behandeld voor zijn ondraaglijke spier- en zenuwpijn. Zijn detentieomstandigheden zijn niet veranderd en hij krijgt onvoldoende voedsel om zijn gezondheid te vrijwaren, zegt de familie. Bovendien kan elke dag zijn straf van 74 zweepslagen worden voltrokken.

De Belgische ngo-medewerker werd op 24 februari vorig jaar aangehouden door de Iraanse autoriteiten. Hij werd recent veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen, zonder toegang tot advocaten van zijn keuze en na een oneerlijk proces.

Speelbal

De familie wijst erop dat een juridisch instrument het mogelijk maakt Vandecasteele te repatriëren: het overdrachtsverdag tussen België en Iran dat het parlement goedkeurde en het Grondwettelijk Hof bekrachtigde. Dat verdrag treedt vandaag/dinsdag in werking, maar familie en vrienden hekelen dat er nog geen datum is aangekondigd voor Vandecasteeles terugkeer. “Olivier is volledig op”, klinkt het. “Hij kan niet de speelbal blijven van gesprekken tussen twee landen. Zijn leven staat op het spel: het gebrek aan concrete actie en snelle resultaten zou Olivier in een onherstelbare situatie kunnen brengen.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier