Veelzijdige herfstblaadjes

© GLO
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier tweewekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Wie regelmatig deze pagina leest, weet ondertussen al dat ik een grote fan ben van ‘lui tuinieren’. Het gras langer laten groeien, uitgebloeide bloemen de hele winter behouden, af en toe wat onkruid laten staan. Het is allemaal beter voor de biodiversiteit dan een strak onderhouden tuin. En ook gewoon leuker voor jezelf. In plaats van continu het gras te maaien schenk ik mezelf liever een kop thee in en wandel ik nog een rondje door de tuin, om te genieten van alles wat er nog te zien is.

Past helemaal in die filosofie: de afgevallen bladeren laten liggen. Je kan heel wat doen in je tuin met herfstblaadjes. Eerst en vooral: het is een goede vorm van mulch. Je kan de bladeren door een hakselaar halen om ze fijner te malen of er met een grasmaaier over gaan en tussen je planten strooien. Of je kan een heel dikke laag leggen; op die manier groeien er geen onkruiden en is je grond ook wat beter bestand tegen de weersomstandigheden. Als ze afbreken, maken ze je grond vruchtbaarder en makkelijker te bewerken.

Bladcompost

Ruim je de gevallen bladeren toch liever op, dan kan je ook bladcompost maken. Het is heel simpel: verzamel de bladeren (liefst vochtig) en stop ze in een plastic zak. Een zak van potgrond is hier ideaal voor, want die is stevig en wordt zo hergebruikt. Je mag véél bladeren verzamelen en stevig aandrukken. Maak wat gaatjes in de zak en zet die nu ergens weg. Vergeet het bestaan ervan voor een jaar, of zelfs twee jaar. Na een jaar zijn de bladeren verteerd en kan je ze gebruiken als mulch, door de grond mengen of gewoon laten liggen op de aarde… Na een langere periode zijn de blaadjes helemaal afgebroken en prima potgrond. Afgevallen bladeren zijn ook ideaal bruin materiaal voor je compost-hoop. En als je nog niet overtuigd bent: voor dieren zijn afgevallen bladeren een ideale schuilplaats.


Lief voor dieren

Wil je in de herfst de dieren in je tuin een handje helpen? Zorg voor voedersilo’s en -tafels, nestkasten… Laat uitgebloeide bloemen staan, de zaadhoofden zijn heerlijk voor heel wat vogels. Maak een rommelig hoekje met bladeren en takken, een ideale winterplek voor egels.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.