Slowen zoals het hoort: plakken mag, plákken niet

Patric en Annie Vanlerberghe slowen nog altijd alsof het hun eerste keer is. © STEFAAN BEEL
Nancy Boerjan

Op zondag 24 juni nodigt deze krant haar lezers uit om op de Grote Markt van Roeselare massaal te komen ‘slowen’ tijdens #KWdanst, en dat op het nummer dat de West-Vlamingen tegen dan verkozen zullen hebben tot dé ultieme slow. Maar, beste heren, hoe dans je ‘een trage’ zoals het hoort?

Patrick en Annie Vanlerberghe dansen al 36 jaar samen bij de Roeselaarse dansvereniging Dansibo. Ze hebben zowat elke dansstijl in de heupen, en al behoort de slow op zich niet tot het dansaanbod – wegens weinig over aan te leren -, bij Dansibo wordt toch elke oefenavond afgesloten met een tegelplakker. Voor de gezelligheid. Het duo wil ons de do’s-and-don’ts van het slowen wel toelichten, aan de hand van het nummer dat ze voor hun eigen trouwfeest in 1972 als openingsdans kozen, het onverwoestbare Only You van The Platters. Want er is plakken en er is plákken… En in principe nodigen mannen uit, maar daar houdt een vrouw van vandaag eigenlijk geen rekening meer mee.

How to slow?

Je danst eerst en vooral met je eigen partner, en geeft haar alle aandacht. Een praatje slaan tijdens de dans mag. Záchtjes meezingen mag ook.

Kijk haar in de ogen, maar staar niet. Het moet niet ongemakkelijk worden.

En dat dansen doe je in het ritme van de muziek. Dat vergt dus ook een minimum aan aandacht voor het liedje zelf.

De dansvloer onveilig maken, is zeker niet nodig. Maar beweeg hoe dan ook een beetje. Het is niet omdat een slow ook wel eens een tegelplakker wordt genoemd, dat je dat al te letterlijk moet opvatten.

How nót to slow?

Heb aandacht voor je danspartner, niet voor de omgeving.
Heb aandacht voor je danspartner, niet voor de omgeving.© STEFAAN BEEL

Je kijkt niet rond je naar wie er nog allemaal op de dansvloer staat. En je loert al helemaal niet naar ander mooi vrouwvolk in je omgeving.

Op haar trenen trappen is behalve pijnlijk ook heel lomp.
Op haar trenen trappen is behalve pijnlijk ook heel lomp.© STEFAAN BEEL

Trap alsjeblieft niet op haar tenen. Daarmee bewijs je niet alleen een enorme stuntel te zijn, maar het is ook bijzonder pijnlijk. Voor haar wel te verstaan.

Handen mogen op de onderrug, niet onder de rug.
Handen mogen op de onderrug, niet onder de rug.© STEFAAN BEEL

Bij een slow hoort een zekere mate van intimiteit, dicht bijeen dansen mag. Maar hou het fatsoenlijk. Handen mogen rond haar middel en op haar onderrug, níét lager.

Waag het niet om, ook al valt het nummer en/of de dame niet helemaal in je smaak, halverwege de dans je partner te verlaten. Een slow dans je tot op het einde!

https://www.youtube.com/watch?v=3y-W2xzepeg

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.