‘Leef’ is het favoriete polonaiseliedje van de West-Vlaming

KW Danst: zondag om 16.00 uur op de Grote Markt van Roeselare. © GF
Redactie KW

Zondag gaan we op #KWdanst voor het West-Vlaamse wereldrecord polonaise, maar we willen vooral ook veel plezier maken. Wie ons daarbij gaat helpen, is Laura Lynn. Onze schlagerkoningin zorgt voor de ideale opwarming van onze recordpoging tijdens de Roeselaarse Batjes. “Hopelijk wordt het een superlange, maar vooral een megatoffe polonaise.” Intussen is ook bekend wat het favoriete polonaisenummer van de West-Vlamingen is: ‘Leef’ van André Hazes Junior!

Op zondag 24 juni 2018 organiseerde deze krant voor het eerst #KWdanst tijdens de Roeselaarse Batjes. Honderden slowende koppeltjes toverden de Grote Markt om tot de warmste plek van Vlaanderen. Nu zondag is dansend West-Vlaanderen weer op de afspraak. Geen intieme slow deze keer, maar een uitbundige polonaise. Ambiance verzekerd. En niemand minder dan onze Ardooise schlagerkoningin Laura Lynn komt zondag voor die ambiance zorgen.

“Geef mij maar een polonaise”, zegt Laura Lynn. “Zelf ben ik niet zo’n liefhebber van slows. Tenzij met mijn man dan. Een slow is voor mij iets intiems dat je enkel danst met degene die je graag ziet. Wanneer op een trouwfeest een traag nummer wordt ingezet, verdwijn ik meestal snel richting toiletten… om te vermijden dat iemand mij op de schouder komt tikken om me te vragen voor de slow. Daarin ben ik wel een beetje terughoudend”, lacht ze.

Ambiance

Er zijn ook veel mensen die bij het op gang trekken van een polonaise tijdens zo’n trouwfeest niet snel genoeg kunnen verdwijnen uit angst voor die vervelende tik op de schouder. “Jammer”, zegt Laura Lynn. “Niets zo leuk als een toffe polonaise. Het zet meteen de sfeer erin. Hoe meer ambiance, hoe liever.” Al is Laura Lynn meestal wel niet degene die de dans op gang trekt. “Ik neem niet spontaan de leiding, nee. Maar ik dans graag een polonaise mee. Je wordt er vrolijk van. En mijn muziekstijl is natuurlijk echt verbonden met de polonaise.”

West-Vlamingen staan altijd garant voor ambiance

Laura Lynn kan zich helemaal vinden in de keuze voor Leef van André Hazes Junior als beste polonaisenummer. “Dat de West-Vlaming dat lied verkiest, verbaast mij niets”, zegt ze. “Het is een steengoed nummer en het was ook mijn persoonlijke favoriet. Je voelt onmiddellijk die typische polonaiseambiance. Stilzitten is eigenlijk niet mogelijk. Ik heb André Hazes zelf bezig gezien tijdens het Schlagerfestival in Hasselt. Ongelofelijk wat er gebeurt als hij op het podium staat en dan vooral wanneer hij Leef inzet. Een echte ontploffing in de zaal en overal spontane polonaises. Zalig om te zien!”

De allereerste keer

Met welk nummer ze zondag onze langste West-Vlaamse polonaise op gang gaat trekken, weet Laura Lynn nog niet. “Ik heb een leuke medley met Oemparapapero van Marva, Eviva España van Samantha en Dit is is de Allereerste Keer van Rita Deneve. Dat is wel een kanshebber om een polonaise op gang te trekken. Sowieso zit er een grote variatie in mijn setlist, dus het wordt zondag een feestje op de Grote Markt in Roeselare”, belooft Laura Lynn. “Al is dat niet zo moeilijk in mijn thuishaven. West-Vlamingen staan altijd garant voor ambiance.”

Krant van West-Vlaanderen wil van #KWDanst een jaarlijks terugkerend evenement maken om mensen samen te brengen. Want samen dansen zorgt voor cohesie, amusement, warmte en je krijgt er instant een goed gevoel van. Laura Lynn heeft trouwens al een tip voor de volgende editie. “Waarom geen linedance? Nu ik zelf ook country zing, ben ik wat meer thuis in die wereld. Ik ben ervan geschrokken hoeveel mensen zich regelmatig uitleven in het linedansen. En het is prachtig om zien. Echt waar!” Bedankt voor de suggestie Laura Lynn, na onze langste polonaise zondag, leggen we alvast onze westernboots en cowboyhoed klaar.

West-Vlaanderen heeft gestemd: ‘Leef’ is de ultieme polonaisehit!

Jullie stemden de afgelopen weken massaal voor jullie favoriete polonaiselied. Met verre voorsprong won Leef van André Hazes Junior. “Dit is een hele eer”, reageert de Nederlandse zanger. “Ik vind het grandioos om te zien wat gebeurt als ik dit lied speel. Man, man, man… Wat een feest!”

Leef haalde het voor Laat de Zon in je Hart van Willy Sommers en Sweet Caroline van Christoff. Tussen de studio-opnames en zijn drukke concertagenda vond André Hazes Junior toch even tijd om op zijn mooie overwinning te reageren. “Ik ben zelf niet wild van de polonaise, maar ik vind het grandioos om te zien wat er in de zaal gebeurt bij bepaalde liedjes. Man, man, man, wat een feest. Dat Leef nu door de West-Vlamingen tot beste polonaisenummer is verkozen, vind ik een hele eer.”

Of het een echt polonaiselied is, doet er voor André Hazes Jr. eigenlijk niet zoveel toe. “Blijkbaar vindt het publiek het een geschikt nummer en daar doen we het uiteindelijk voor. Sowieso ben ik superblij met wat er de afgelopen periode is gebeurd in Vlaanderen.”

Dat Leef door de West-Vlamingen tot beste polonaisenummer is verkozen, vind ik een hele eer

Leef kwam uit in juli 2015. Het werd meteen heel populair in Nederland en haalde de Tipparade van de Single Top Honderd en scoorde goed in de Oranje Top 30. In België brak het pas veel later door. In de Radio 2 Top 2000 komt het nummer in 2017 nieuw binnen. Een jaar later stijgt de meezinger maar liefst 1.532 plaatsen (van plaats 1.684 naar plaats 152). Zelfs op rockzender Studio Brussel brak het door. Tijdens Music for Life 2018 was Leef het op een na meest gekozen verzoeknummer.

Hazes Jr. krijgt met zijn hit jong en oud aan het dansen. In september 2018 veroverde de negenjarige Kylan Van den Berghe uit Oedelem de harten van televisiekijkend Vlaanderen door met een typisch Amsterdamse tongval Leef te zingen tijdens The Voice Kids, met in de jury: André Hazes Jr. zelf.

Waar André Hazes Jr. ook optreedt, overal lokt hij volle pleinen en tenten. Zondag zal hij er zelf niet bij zijn, maar André Hazes Jr. is er rotsvast van overtuigd dat we met Laura Lynn zeker een fantastische polonaise op gang kunnen trekken. “Laura is garantie voor ambiance, dus dat komt zeker goed.” (PADI/IN)

Jullie top 10

1. Leef – André Hazes Jr.

2. Laat de zon in je hart – Willy Sommers

3. Sweet Caroline – Christoff

4. Heb je even voor mij? – Frans Bauer

5. ‘t Is weer tijd voor de polonaise – Christoff

6. Dos cervezas – Tom Waes

7. Mooi, ‘t leven is mooi – Will Tura

8. Anton aus Tirol – Anton feat. DJ Ötzi

9. De Marie-Louise – Bart Kaëll

10. Ik zit in een cafeetje – Jettie Pallettie

#KWdanst – Afspraak zondag om 16 uur in Roeselare

Op de laatste zondag van de Batjes, één jaar na onze massale slow, danst West-Vlaanderen opnieuw!

Tijdens de tweede editie van #KWdanst brengen we opnieuw zoveel mogelijk West-Vlamingen samen, dit keer om het West-Vlaams wereldrecord polonaise te dansen.

Schlagerkoningin Laura Lynn zorgt voor een grondige opwarming en daarna dansen we op de grootste polonaisehits door de centrumstraten van Roeselare.

Afspraak op zondag 23 juni om 16 uur op de Grote Markt van Roeselare.

En goed om te weten: alle aanwezigen kunnen mooie prijzen winnen!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.