Ons proefkonijn bij Kaffee Damast: Eigen streek boven

Een betere streekambassadeur dan Cindy Monnens zal je niet snel vinden
Thalisa Devos
Thalisa Devos Chef Magazine

Kaffee Damast in Kortrijk, dat is culinair en muzikaal genieten. Dat is gezellig tafelen in een relaxte sfeer. Over de middag of ‘s avonds. Voor een vlotte (zaken)lunch of uitgebreid diner. Altijd met producten uit de streek.

Kaffee Damast, de museumbistro van Texture, zit in een historisch pand op Overleie, met zicht op die Leie, het wuivende riet en het bruisende Kortrijk. De sfeer is er bedrijvig en vlot, idem dito met de ontvangst en bediening. De groene tafeltjes, schoolstoelen, de leestafel en de piano waaraan lokaal talent op vrijdag en in het weekend zijn ding kan doen, geven weg dat je hier moet zijn voor die interessante mix aan volk.

Een betere ambassadeur voor de streek dan Cindy Monnens zal je ook niet snel vinden. Ze serveert niet alleen voornamelijk lokale producten, ze prijst ze ook aan, geeft er duiding en achtergrond bij en wijst ons de wijnbouwer aan die aan een tafeltje verderop zit te lunchen. “We geloven echt in de lokale geneugten. Zo halen we ons brood bij de lokale bakker, serveren we als een van de enigen in de stad nog Kortrijkse bil of gebruiken we lokale kazen. Als je kan koken met lokale ingrediënten, waarom zou je dan voor anonieme producten kiezen?”, aldus Cindy.

De daad bij het woord komt in de vorm van een schuimwijn van Entre-Deux-Monts uit het Heuvelland, kroketjes van Vlaskaas, vitello tonnato van Kortrijkse bil gegaard in citroen, zomerse karnemelkstampers en als afsluiter Kortrijkse kalletaart met appel, abrikoos en amandel. Bij Kaffee Damast staat zelfs per gerecht aangeduid of het een streekproduct betreft. Een ervaring om te onthouden én te delen. Hier leer je Kortrijk kennen op zijn best. Culinair, muzikaal en regionaal.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.