De favoriete restaurants van Kurt Van Eeghem

Tom Gheeraert

Zeebruggeling Kurt Van Eeghem staat in het collectieve geheugen gegrift als de empathische presentator die panelleden als Jacques Vermeire, Walter Grootaers en Gerty Christoffels de gemeten voorzetten gaf in De drie wijzen. Hoewel hij in 2017 op 65-jarige leeftijd met pensioen ging bij de VRT, trekt hij nog altijd door het Vlaamse land met allerhande lezingen, presenteert hij talloze concerten en bereidt hij een nieuw boek voor.

Smaken van mijn jeugd

De favoriete restaurants van Kurt Van Eeghem
© Davy Coghe

Brasserie Nelson in Zeebrugge is de perfecte brasserie zonder poespas, maar met mooie servetten, goeie glazen en alles zoals het hoort. Dit zijn de smaken van mijn jeugd. Hier is de vis kraakvers, zijn de bereidingen zoals mijn mama ze maakte en is de sfeer al even hartelijk. Onlangs zat ik er te glunderen boven een bord bouillabaisse. Meer geluk kan ik me niet wensen.”

Voor de grote dagen

De favoriete restaurants van Kurt Van Eeghem
© Davy Coghe

“Restaurant Bartholomeus in Heist is mijn favoriete adresje voor de grote dagen. Ik was er ondertussen twee keer en de smaken zitten in mijn geheugen gekerfd. Wat een chef! Wat een klasse! Wat een prachtige producten! De gerechten mogen dan wel pittig geprijsd zijn, dat kan ook niet anders bij deze absolute topkwaliteit. Daarom dus: voor de grote dagen.”

Helemaal oldskool

De favoriete restaurants van Kurt Van Eeghem
© Benny Proot

“Brasserie Raymond ligt in hartje Brugge. De keurige brasseriegerechten worden er met een smile opgediend. Het zijn mooie bereidingen, oldskool. De porties zijn soms echt indrukwekkend. Er hangt in de brasserie ook een voortreffelijke sfeer, niet in het minst omdat er altijd mooie Franse chansons weerklinken. Optreden in Brugge is voor mij dan ook per definitie eten bij Raymond.”

Sabayonspektakel

De favoriete restaurants van Kurt Van Eeghem

“Restaurant Marina op de Zeedijk in Oostende is eigenlijk heerlijke kitsch, maar heeft in de keuken een man die zijn Italiaanse klassiekers kent. Als je aan het dessert toegekomen bent, mag je vooral niet vergeten de sabayon te bestellen. Die wordt voor je ogen gedraaid door de patron die dat laat vergezellen door een uiterst indrukwekkende choreografie. Een spektakel op zich! Maar laten we niet vergeten, die sabayon is dan ook een droom.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.