De beste restaurants volgens Tom Vermeir

© eric delanghe
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Tom Vermeir maakte naam als zanger/gitarist van A Brand, maar duikt de laatste tijd vooral op als acteur. Hij schitterde vorig jaar in ‘Belgica’ en toert momenteel met het theaterstuk ‘Poepsimpel’ van Arne Sierens. Hij is ook bezig met filmopnames voor een Waalse film en de nieuwe serie ‘De Dag’ van Woestijnvis. Daarnaast is de Koksijdenaar een foodie pur sang.

Pikant oosters

Mijn absolute favoriet is De Spelleplekke, een van de betere zaken op de zeedijk van Oostduinkerke. In de keuken staat mijn goede vriend Dimi. Ik ga er heel regelmatig als ik aan de kust ben. Op de kaart staat de klassieke tong, maar je hebt ook meer oosters getinte gerechten. Ook de vegetarische alternatieven zijn heel lekker, ideaal nu ik vegetariër ben geworden. Dimi experimenteert er ook met saus van de pikantste pepers ter wereld.

www.despelleplekke.be

De beste restaurants volgens Tom Vermeir
© eric delanghe

Mooie bierkaart

Nog een topper in de streek is Edison, op de dijk van Koksijde. Dat is de nieuwe zaak van Vincent Florizoone, die vroeger in de potten roerde in Grand Cabaret in Nieuwpoort. Hij is ook de man achter Flemish Food Bash, een groot culinair feest op het strand waarbij hij verschillende sterrenchefs uitnodigt. In Edison vind je een hele mooie bierkaart en gerechten die je nergens anders nog vindt, zoals tête de veau en tortue.

www.brasserie-edison.be

De beste restaurants volgens Tom Vermeir
© eric delanghe

Te ontdekken

Zelf ben ik er nog niet geweest, maar waar ik binnenkort zeker nog naartoe zal gaan, is het nieuwe restaurant van Willem Hiele in de gemeente waar ik opgroeide, Koksijde. Ongetwijfeld zal het daar dik in orde zijn. Vorig jaar scoorde zijn restaurant in de Gault&Millau – waarin hij tot Ontdekking van het Jaar werd uitgeroepen – en ik denk dat hij zeker in de running is om volgend jaar een Michelinster binnen te rijven. Ik ben alvast benieuwd.

www.willemhiele.be

De beste restaurants volgens Tom Vermeir

Boten en biefstuk

Waar het ook altijd heel goed is, is in de Vierboete in de jachthaven van Nieuwpoort. Ik zit daar vooral graag als het goed waait en je de draadjes tegen de masten hoort klapperen. Het is een klassieke brasserie met zicht op de jachthaven, ideaal voor een klassiek biefstukje. Ze hebben er ook een wreed goeie snijmachine waarmee ze heel fijne ‘schelletjes van de zeuge’ kunnen afsnijden.

www.restaurantdevierboete.be