De beste restaurants volgens Johan Verstreken

© BELGA
Tom Gheeraert

In het Vlaams Parlement houdt Oostendenaar Johan Verstreken (53), in een vorig leven omroeper, presentator en publieksopwarmer voor de toenmalige BRT, zich dezer dagen vooral bezig met toerisme en dan hoeft het niet te verwonderen dat hij goed op de hoogte is van alles wat er in culinair West-Vlaanderen beweegt. Uit een veelheid aan favoriete adresjes koos hij deze vier.

Mosselen bij de vleet

De beste restaurants volgens Johan Verstreken
© Benny Proot

“Ik ga al van jongs af aan naar De Kombuis in Oostende. Ik herinner me nog dat ik er met mijn grootmoeder ging en er voor het eerst ‘steak archiduc’ at. Al is de zaak vooral als mosselhuis bekend. Het is gelegen in een fraai art-decohuis dat binnenkort wordt gerenoveerd. Zelf neem ik er meestal de mosselen natuur, maar ik heb me laten vertellen dat de jambalaya en mosselen met Ricard ook aan te raden zijn. De porties zijn enorm.”

De Kombuis, 059/801649

Goed voor de darmen

De beste restaurants volgens Johan Verstreken
© Benny Proot

“Ik heb de jongste tijd darmproblemen gehad en ik heb een gigantische lijst van ingrediënten die ik eigenlijk niet mag eten. Ik dacht dat ik niet meer uitgebreid zou kunnen tafelen, maar op een gegeven moment had ik toch een werklunch. Le Kok Sur Mer in De Haan vroeg gewoon om de lijst door te sturen en men slaagde erin om een superlekker vijfgangenmenu te maken, met ingrediënten die verser dan vers waren.”

Puur in de polders

De beste restaurants volgens Johan Verstreken

“In Booitshoeke vind je restaurant De Pastorant. Ik leerde die zaak kennen door een jubileum en nu ga ik er vooral graag om vlees te eten. Onlangs at ik er nog een heerlijke côte à l’os. Het interieur is mooi, de bediening is supervriendelijk en je hebt een mooi uitzicht op de Polders. Het eten is heel lekker: een combinatie van een authentieke keuken – puur en vers, dus – maar ermee rekening houdend dat het oog ook wat wil.”

Voetballende ezel

De beste restaurants volgens Johan Verstreken

“De Nieuwe Polygone in Zonnebeke werd destijds overgenomen door Olivier en Sabrina, twee Oostendenaars die vroeger het restaurant Paname uitbaatten. Hun grote troef is dat ze met dagverse producten werken, die ze met veel liefde bereiden. Ideaal voor mij, want van opgewarmde kost krijg ik echt last van mijn maag. De bosrijke omgeving is supermooi en ze hebben er zelfs een ezel die kan voetballen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.