De beste restaurants volgens Jan-Bart De Muelenaere

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Met de voorstelling ‘Over leven in West-Vlaanderen’ trekt comedian Jan-Bart De Muelenaere heel het land door om de ware West-Vlaamse aard uit te leggen aan zijn publiek. Daarnaast schrijft hij voice-overs voor programma’s als ‘De Huizenjagers’ en ‘Mijn Pop-uptheater’ en tussendoor warmt hij publiek op bij ‘Sports Late Night’ of presenteert hij evenementen. Zijn favoriete eetadresjes situeren zich vooral rond zijn thuisstad Ieper.

Vlees, frieten en saus

De beste restaurants volgens Jan-Bart De Muelenaere

“De Mikke in Oostduinkerke leerde ik als kind kennen. Dat is een gigantisch restaurant en het enige wat ze daar doen, is grillen. De steaks komen op een plankje met één blaadje sla en één schijfje tomaat, de rest is vlees, frieten en saus. Ongelooflijk. Ideaal voor een barbecueliefhebber als ik. Iedereen kent ook De Mikke. We hebben daar al Werther Van Der Sarren zien eten, Ozark Henry vertelde er al over, William Boeva…”

Respect voor streek

De beste restaurants volgens Jan-Bart De Muelenaere

“Restaurant Souvenir is nu nog in Ieper, maar verhuist volgend jaar naar Gent. Jammer, want het is het verfijnde en ietwat chiquere restaurant dat in Ieper nog ontbrak. Het zal een groot gemis zijn als het vertrekt. Ieder jaar staat het hoger aangeschreven in de culinaire gidsen, en volledig terecht. De IJslandse chef Vilhjalmur Sigurdarson kookt bovendien met heel veel respect voor de West-Vlaamse streekproducten.”

Het bierparadijs

De beste restaurants volgens Jan-Bart De Muelenaere

“Ik blijf in de Westhoek met mijn keuze voor ‘t Hommelhof in Watou. Een aanrader is het brouwersmenu, waarbij alle gerechten bereid zijn met bier. Ik ben een grote bierliefhebber en zit bijvoorbeeld ook in de bierorde in Ieper, dus ‘t Hommelhof is voor mij het paradijs. Ik leerde het restaurant kennen toen ik er met mijn vrouw ging eten voor onze trouwverjaardag en sindsdien gaan we er minstens één keer per jaar terug.”

Ongedwongen sfeer

De beste restaurants volgens Jan-Bart De Muelenaere

“In Den Olifant in Ieper ga ik regelmatig eten en telkens weer slagen ze erin mij te verrassen met hun kaart. Wekelijks toveren ze, naast de klassieke spaghetti en hamburger, originele gerechten uit hun hoed, zowel voor vleeseters, viseters als vegetariërs. Er hangt ook een heel ongedwongen sfeer. Geen stijf gedoe in maatpak, maar goedgezinde en vriendelijke mensen in de zaal. Ook de verhouding prijs-kwaliteit is opperbest.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier