Binnenkijken in een pastoriewoning in Dudzele: Beschermd dorpsgezicht
Fris en doordacht, met de schijnwerpers van het allermooiste natuurlijke licht. De moderne pastoriewoning van Eveline en Thibault vertelt als beschermd dorpsgezicht in Dudzele haar verhaal in details en lichtrijke volumes. Een woning uit 1877 met gedroomde authentieke sferen, chic en ingetogen.
Van stille verwondering tot groot ongeloof. Zo voelden Eveline en Thibault zich wanneer ze in 2013 na een digitale immo-klik de pastoriewoning in Dudzele als eersten konden bezichtigen. “Het bezoek was bedoeld om inspiratie op te doen voor onze toekomstige woonplannen. Maar toen de voordeur openging en we het huis behoedzaam ontdekten, was de aantrekkingskracht onweerstaanbaar.”
Ze laten er een stukje van hun hart achter, maar niet voor lang. Een jaar later wonen ze met hun twee dochters en een minzame Britse korthaar in de pastorie. Met de rijkdom van een fraaie tuin waar de gelaagdheid van oude struiken en bomen imponeert.
Herinterpretatie van sfeer
“De woning was eigendom van de kerkfabriek tot 2002 en volgens verhalen van de buurtbewoners leefde de pastoor er ook tot dan. Nadien woonde hier een koppel dat de nodige structurele veranderingen aan het huis heeft gedaan. De keuken was oorspronkelijk in twee afzonderlijke delen, maar zij hebben er één leef- en werkruimte van gemaakt. Door hun aanpassingen kon onze focus volledig naar de afwerking en de inrichting gaan”, vertelt Eveline. Een herinterpretatie van sfeer en beleving. Wat niet betekent dat er geen oprispingen waren bij de nieuwe eigenaars.
De inrichting balanceert mooi tussen de authenticiteit van de pastorie en een zachte Scandinavische woonstijl
“Al snel ontdekten we op zolder dat twee grote essentiële steunbalken verrot waren door houtworm en vervangen moesten worden. De nieuwe esthetische mortex inloopdouche is het resultaat van een vermoedelijk badkamerlek en de zacht minerale bekleding kwam zo ook in de plaats van de felgekleurde mozaïektegels. In de twee woonkamers lag er een mooi pitch-pine parket, maar dat hebben we slechts gedeeltelijk kunnen behouden, na het installeren van vloerverwarming in beide ruimtes. Alle goeie planken zijn gerecupereerd in de kleine woonkamer, de grote heeft een nieuw parket gekregen.” Vorig jaar beslisten Eveline en Thibault de felle weergalm in de keuken te dempen door een akoestisch spanplafond te plaatsen. “Een van de beste beslissingen die we maakten. Het hoge woonvolume van de keuken gaf elk gesprek en onze uitbundige dochters zulke scherpe geluiden dat het niet meer aangenaam was.”
Ruimtes opwaarderen
Met oog voor esthetiek en interesse voor lichte kleuren, strakke lijnen en natuurlijke materialen balanceert de inrichting mooi tussen de authenticiteit van de pastorie en een zachte Scandinavische woonstijl. Gevoed door haar job houdt Eveline van details en de juiste decoratie in huis.
“Samen met interieurarchitecte Eva Carlier hebben we verschillende ruimtes in huis een opwaardering gegeven en van ingemaakte kasten voorzien. In de hal kreeg de trap een extra stutting door er een op maat gemaakte vestiaire onder te creëren.
De interieurinrichting van de woning is het resultaat van een fijne samenwerking met Ester en Bob van Goûts et Couleurs, een Brugs interieurbureau. Samen met hen zijn we op zoek gegaan naar de juiste sfeer en meubels voor de keuken, leefruimte en inkomhal. Een goeie mix van onze eigen smaak en hun suggesties. Nadien volgde de aankleding van de buitenruimte en het poolhouse waar het terras met de oude vijgenboom en de grandioze goudenregen extra karakter krijgt met de olijfkleurige tuinmeubels uit de Deense Hay Pallissade-reeks.”
1/7
© Davy Coghe
2/7
© Davy Coghe
3/7
© Davy Coghe
4/7
© Jonah Samyn
5/7
© Jonah Samyn
6/7
© Jonah Samyn
7/7
© Jonah Samyn
1/7
© Davy Coghe
2/7
© Davy Coghe
3/7
© Davy Coghe
4/7
© Jonah Samyn
5/7
© Jonah Samyn
6/7
© Jonah Samyn
7/7
© Jonah Samyn
Mysterieuze ontdekking
“Gezien ons huis een beschermd dorpsgezicht is, moet de buitenkant er altijd hetzelfde blijven uitzien. De oorspronkelijke loden ramen op zolder kunnen we niet vervangen door een Velux-dakvenster, maar wel door identieke nieuwe exemplaren. En zonnepanelen op het dak zijn hier ook niet mogelijk.”
Heel wat fraaie details uit de vroegere pastorie geven de woning wel een beminnelijk karakter. Van de oude roestige trekbel aan de voordeur tot de prachtige zwart-witte tegelvloer in de inkomhal. “In de keuken hebben de vorige eigenaars een karaktervolle gerecupereerde kerkvloer gelegd en elke ruimte in huis heeft een open haard, maar liefst zeven in totaal zijn er bewaard. Het meest opmerkelijke? Dat is zonder twijfel het gietijzeren zwarte hekken op de eerste verdieping. Een curieuze ontdekking na het wegnemen van een hyproc gipswand. We gissen dat dit mogelijk een afscheiding was in de woonruimte tussen meneer pastoor en de meid”, lacht Eveline.
Wonen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier