Binnenkijken in een gerenoveerde woning uit 1904: herenhuis met een hoek af
Elf jaar geleden, toen de Noordbrug in Kortrijk werd gebouwd, kwamen in de buurt enkele huizen op de markt. Er was weinig interesse voor, want in de straat zou er gedurende een hele tijd geen verkeer mogelijk zijn. Maar dat leek Ann Denys en Gerald Pirlet net het geschikte moment om er hun huis te gaan zoeken. De woning die ze oorspronkelijk op het oog hadden was te groot en te donker. Het huis aan de overkant echter, dat ook te koop stond, was precies wat ze zochten.
“Ik was verkocht toen ik de deur opende: de marmeren trap, de tegels op de vloer, de ruimtes op verschillende niveaus, ik vond alles mooi”, herinnert Ann zich nog. “Je moest er natuurlijk wel een beetje door kunnen kijken”, voegt Gerald er meteen aan toe. “Er zaten bijvoorbeeld duiven in het dak, dan weet je wel dat er nog wat werk aan is.”
Naaiatelier wordt keuken
Een herenhuis met een hoek af lijkt de woonst nog het best te beschrijven. De lange keuken bijvoorbeeld, die zich op een hoger niveau bevindt dan de gang, was vroeger een naaiatelier. “We vonden het belangrijk om de authentieke elementen van dat atelier te behouden”, vertelt Ann. “Daarom hebben we de oorspronkelijke plankenvloer laten liggen.” “Eigenlijk hadden we geen budget meer over,” lacht Gerald, “maar we hebben de mensen wijsgemaakt dat authenticiteit de reden was.” Renoveren is niet goedkoop en er moest veel en lang verbouwd worden.
In de woonkamer bleven veel authentieke elementen bewaard
“Gelukkig is Gerald een stielman en konden we veel zelf doen. We hebben eigenlijk het hele huis gestript en vervolgens in verschillende fasen gerenoveerd. We zijn met de keuken begonnen, voor ons nog altijd het hart van het huis en de ruimte waar we het liefst zitten”, zegt Ann. In de keuken voel je je inderdaad onmiddellijk thuis; de originele ramen over de hele lengte laten veel licht binnen; de hoge plafonds geven je een gevoel van ruimte, de lange, op maat gemaakte eettafel is ideaal om veel vrienden te ontvangen en de houtkachel naast het aanrecht straalt een gezellige warmte uit.
1/9
2/9
3/9
4/9
5/9
6/9
7/9
8/9
9/9
1/9
2/9
3/9
4/9
5/9
6/9
7/9
8/9
9/9
Natte droom
Na de keuken was het de beurt aan de zolder. Die doet dienst als slaapkamer voor het koppel, al wordt het grootste deel van de ruimte in beslag genomen door de enorme draaitafel en dito platencollectie van Gerald. Als laatste werd de woonkamer onder handen genomen. Daarvoor riep het koppel de hulp in van Marie Lecluyse, een bevriende architecte. Het resultaat mag er zijn: de authentieke parketvloer, de gerenoveerde sierlijsten aan het plafond, de kwartstechniek op de muur en de originele, zorgvuldig bij elkaar gezochte meubels: het hele plaatje klopt. “En dan te bedenken dat we hier amper zitten”, lacht Ann als we de ruimte bewonderen. “We hebben zo lang in de keuken geleefd dat die nog altijd meer als een thuis aanvoelt dan de woonkamer. Er is ook zo lang aan de woonkamer gewerkt, misschien durven we er gewoon nog niet echt in te leven… Maar dat zal wel beteren in de zomer als we gebruik kunnen maken van het aanpalende dakterras.”
We dromen van een zwembad waar we van in de keuken kunnen instappen
Op de vraag of ze nog dromen hebben voor hun huis, kijken Ann en Gerald elkaar lachend aan. “Een natte droom ja”, antwoordt Ann. “Ik zou een stukje van de keuken willen opofferen om er een containerzwembad in te maken. Op hetzelfde niveau zodat je als het ware vanuit de keuken het water kan instappen.” Ze kijkt haar man lachend aan en zegt: “Vorige zomer had ik hem bijna overtuigd maar ik denk dat hij eventjes genoeg heeft van verbouwen”. Zijn opgetrokken wenkbrauw zegt genoeg.
Wonen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier