Hij doet het! Matthieu Bonne heeft wereldrecord non-stop openwaterzwemmen beet

Stefanie Reynaert.
Philippe Verhaest

Ultrasporter Matthieu Bonne (29) heeft zichzelf nog maar eens overtroffen. In de Golf van Korinthe in Griekenland heeft hij het wereldrecord non-stop openluchtwaterzwemmen verbroken. 131 kilometer zwom de Bredenaar in de Middellandse Zee, goed voor 60 uur een 55 minuten in zee.

Dat Matthieu Bonne van geen kleintje vervaard is, weten we al langer. De Bredenaar, die als redder in het Brugse Lago-zwembad werkt, verbrak in maart al het wereldrecord afstandfietsen op 7 dagen tijd, ondernam in januari een fietstocht van 1.000 kilometer van Zürich naar Bredene en werkte in april 2022 nog acht volledige triatlons op evenveel Canarische Eilanden af. Bonne raakte bekend nadat hij eind 2019 deelnam aan Kamp Waes op VRT1.

Nu mag hij een nieuw huzarenstukje aan zijn al indrukwekkend palmares toevoegen. Donderdagochtend 9 uur (Griekse tijd, red.) vertrok Bonne in de Golf van Korinthe, op zoek naar het wereldrecord non-stop openwaterzwemmen. Daarvoor moest hij minstens 127 kilometer aan één stuk zwemmen.

Bovenmenselijk

Een haast bovenmenselijke prestatie, maar ook nu weer wist hij de uitdaging tot een goed einde te brengen. De laatste uren was zijn tempo wat gezakt, maar Matthieu Bonne beet door.

“Zijn hele lichaam, maar vooral zijn lippen door het zoute zeewater, deden heel erg pijn”, klinkt het bij zijn tienkoppige entourage.

“De eerste 24 uur stond er blies de wind tot 60 kilometer per uur. Goed voor golven tot vier meter hoog” – manager Matthias Lievens

Zij stonden hem vanop een zeilboot de hele tijd zo goed mogelijk bij. Met een kajak konden ze ook wat dichter bij Matthieu Bonne komen en zijn veiligheid ten allen tijde garanderen. Om de dertig minuten was er een maximaal negentig seconden durend contactmoment met bevoorrading.

“We hebben hem mee richting magische grens van 131 kilometer geschreeuwd. Dit is ronduit fantastisch.”

Denkbeeldige slangen

De eerste 24 uur blies de wind ongemeen hard. “Met soms pieken tot zeven beaufort of zo’n 60 kilometer per uur”, zegt zijn manager Matthias Lievens. “Hierdoor was het een continu gevecht met golven van drie tot vier meter hoog. Geleidelijk werden het koude zeewater en de lichamelijke kwaaltjes zijn grootste vijanden.”

“Het wereldrecord werd pas gehomologeerd toen Matthieu effectief voet aan land zette. Daarom moest hij drie kilometer meer afleggen dan gepland” – manager Matthias Lievens

“Matthieu kreeg veel last in zijn schouders, zijn lippen begonnen op te zwellen en door het vele zout verloor hij zijn smaak. Op de koop toe begon hij steeds meer te hallucineren door het opgebouwde slaaptekort. Op bepaalde ogenblikken zag hij zelfs denkbeeldige slangen in het water.”

Daarom zwom vanaf de eerste nacht geregeld iemand mee om hem mentaal te ondersteunen. “Om zeker te zijn dat hij niet over het randje zou gaan, testte zijn team zijn alertheid ieder half uur met grappige beelden. Ondanks zijn afgepeigerde lichaam bleef Matthieu lachen en doorgaan.”

Geen hulpmiddelen

De laatste loodjes bleken zoals altijd de zwaarste. Het wereldrecord werd pas gehomologeerd toen hij effectief voet aan land zette. “Hierdoor moest hij drie kilometer meer afleggen dan gepland. Eenmaal op het vasteland onderzocht een dokter hem voor een eerste check-up en volgden nadien felicitaties van de lokale burgemeester.”

Voor dit wereldrecord mocht Matthieu geen hulpmiddelen gebruiken. Een wetsuit of smartwatch was uit den boze, net als fysiek contact met zijn begeleidingsboot. “Eten was ook een echt huzarenstukje. Dat moest al watertrappelend moest gebeuren. Tijdens de tocht van twee dagen en nachten observeerden twee officials van de Marathon Swimmers Federation Matthieu om te zien of hij zich aan de regels hield.”

Matthieu Bonne verbreekt zo het record van de Maltees Neil Agius. Die legde in juni 2021 in totaal 125,7 kilometer af in open zee. “We stonden hem zo goed mogelijk bij en schreeuwden hem richting magische grens van 131 kilometer.”

Via deze linkkan je de zwemroute van Matthieu Bonne bekijken.

© Stefanie Reynaert.
© Stefanie Reynaert.
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier