Vier kansen op een West-Vlaamse medaille in het WK wielrennen

© BELGA
Tom Vandenbussche

Tussen Knokke-Heist en Brugge trekt het langverwachte WK wielrennen in Vlaanderen zich zondag op gang met de tijdrit bij de profs. Een week lang krijgt ons land topsport van het hoogste niveau voorgeschoteld, met zowaar zelfs een aantal West-Vlaamse medaillekansen, zowel bij de profs als de jeugd. Staan alvast met stip genoteerd: junior Alec Segaert in de tijdrit, juniore Marith Vanhove in de wegrit en profs Shari Bossuyt en Yves Lampaert in de Mixed Team Relay.

Doet Marith Vanhove nog straffer voor eigen volk?

Marith Vanhove (18) uit Izegem heeft al een palmares om u tegen te zeggen: vorig jaar zilver op het EK op de weg in Plouay, dit jaar op de piste ook al zilver op het EK scratch, brons op het EK achtervolging en zilver op het WK scratch. In Leuven kan ze de kers op de taart zetten. In eigen land. “In de tijdrit is een plaats tussen acht en tien realistisch, maar in de wegrit is het podium mogelijk”, merkt bondscoach Ludwig Willems op. “Marith is de sterkste en snelste juniore in België en meestal eindigt een kampioenschap bij de junioren op een sprint. Dat was vorig jaar in Plouay ook zo, op een lastig parcours. En Marith is snel, dat heeft ze al genoeg getoond.”

© BELGA

Ook Julie Hendrickx (18) uit Bredene rijdt de wegrit. Zij is de dochter van ex-olympisch roeier Björn. “Het EK was iets te lastig voor haar, maar in Leuven vindt Julie een parcours binnen haar mogelijkheden. Met haar karakter kan ze ver meegaan en in dienst van het team een rol spelen.”

Alec Segaert zoals op het recente EK tijdrijden?

Bij de heren junioren is het uitkijken naar Alec Segaert (18) uit Lendelede. Hij kroonde zich vorige week tot Europees kampioen tijdrijden. “Het parcours in Brugge is vergelijkbaar met dat van Trento”, vertelt bondscoach Carlo Bomans. “Veel rechte stukken waarop weinig techniek aan te pas komt, dat speelt zeker in zijn voordeel. Maar het is een andere wedstrijd. Misschien staan er sterke renners van buiten Europa aan de start. Afwachten. Door corona hebben we met onze junioren heel weinig referenties op internationaal vlak.”

Kersvers Europees juniorenkampioen tijdrijden Alec Segaert. (foto Belga)
Kersvers Europees juniorenkampioen tijdrijden Alec Segaert. (foto Belga) © ANN BRAECKMAN BELGA

Opmerkelijk: Segaert wordt getraind door zijn broer Loïc. “Zijn broer heeft heel goed werk geleverd. Die Europese titel is zeker ook zijn verdienste”, weet Bomans. Serge Pauwels, Development Coach bij Belgian Cycling, volgde Segaert op het EK vanuit de volgwagen. “Na zijn val de week ervoor in de Vredeskoers had hij een mentaal dipje, maar we hebben hem veel vertrouwen proberen te geven, wetende dat het parcours in Trento hem heel goed lag. Alec is een verstandige jongen. Ik stelde op het EK vast dat hij heel zelfbewust met zijn sport bezig is. Samen met zijn broer Loïc is hij met details bezig. In oktober gaat hij in Leuven voor burgerlijk ingenieur studeren. We zijn echt benieuwd naar hoe hij volgend seizoen als belofte de lijn zal doortrekken. Maar eerst dit WK. Misschien speelt het parcours nog iets meer in zijn voordeel, want Alec is op technisch vlak niet bij de besten. Ik verwacht dat hij zal bevestigen. Of dat zal volstaan voor goud, is af te wachten.”

Ook in de wegrit zal Segaert aantreden, net als Jelle Harteel (18) uit Adinkerke. “Het is een technisch parcours waarop positionering heel belangrijk wordt. Dat ligt Jelle, die een verleden als crosser heeft, beter dan Alec”, denkt Bomans. “Door ziekte en enkele valpartijen verliep zijn seizoensbegin niet zo goed, maar de omloop in Leuven past perfect binnen Jelles mogelijkheden. Daarom heb ik hem geselecteerd.”

© BELGA

Woensdag start België met een sterk team in de Mixed Team Relay: Victor Campenaerts, Ben Hermans en Yves Lampaert (30) bij de mannen, Shari Bossuyt (21), Jolien D’hoore en Lotte Kopecky bij de vrouwen. Een medaille is mogelijk, denkt Ludwig Willems. “Zowel bij de heren als dames stellen we één van de sterkst mogelijke teams op. Bij de dames is dat zeker de sterkste ploeg. Lotte, Jolien en Shari zijn door het pistewerk van de voorbije jaren perfect op elkaar ingespeeld en op vlak van vermogen voor mij de drie beste Belgische rensters van het moment.” Pauwels: “Shari is in conditie en straalt dat ook uit. Ze geeft me de indruk dat ze nooit zenuwachtig is. Dat vertrouwen mag ze nu ook hebben voor het WK.”

© BELGA

Julie Van De Velde (28) bijt maandag de West-Vlaamse spits af met de tijdrit bij de dames elite. “Na een moeilijke periode is Julie stilaan boven water aan het komen”, vindt Willems. “Voor mij reed ze een heel sterke olympische wegrit en op het EK was ze samen met Lotte de sterkste Belgische renster. Ze is naar haar beste niveau aan het toegroeien. Julie mag zich focussen op de tijdrit, want in de wegrit wordt positionering heel belangrijk, iets wat haar minder goed ligt.” In die wegrit rijden Bossuyt, Valerie Demey (20) en Jesse Vandenbulcke (25) volledig in dienst van kopvrouw Lotte Kopecky. Willems: “Iedereen zal in Leuven een aparte rol krijgen, maar welke dat precies zal zijn, is nog geen uitgemaakte zaak.”

© BELGA

Opmerkelijk: geen West-Vlaamse WK-beloften

In de WK-selectie bij de beloften was er dit jaar geen plaats voor een West-Vlaming. Louis Blouwe, Vito Braet en Henri Vandenabeele maken nochtans deel uit van de nationale kernploeg. “Louis was eerste reserve, maar door een knieprobleem is dat zelfs niet meer het geval”, vertelt Serge Pauwels. “Henri ontwikkelt zich als ronderenner en vindt in Leuven geen parcours op zijn maat. Dat was wel het geval voor Vito, maar na zijn val in augustus, waarbij hij zijn sleutelbeenbreuk brak, wisten we dat het moeilijk zou worden voor dit WK.”