Troy Timmermans zoekt zijn weg in het peloton

Troy Timmermans: "Ik kon dit seizoen al een paar koersen uitrijden." (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Voor eerstejaarsnieuweling Troy Timmermans loopt alles gesmeerd. In zijn tweede seizoen in het peloton kon de 14-jarige Leffingenaar al meerdere wedstrijden uitrijden. “Vorig jaar werd ik er nog altijd afgereden, maar nu kan ik wel meekoersen.”

Troy Timmermans maakte pas als laatstejaarsaspirant zijn intrede in het wielrennen, maar had sowieso al een boontje voor de koers. Toch begon de jonge Leffingenaar een tweetal jaar geleden te voetballen bij SK Spermalie-Middelkerke. “Dat heb ik maar eventjes gedaan, een half seizoen ongeveer. Ik vond het gewoon niet zo leuk. Als renner heb je meer vrijheid en meer avontuur. Het is ook veel meer een kwestie van doorbijten.” De koers volgde Troy lange tijd vooral via televisie. “Maar ik ga soms ook zelf kijken. Ik ging bijvoorbeeld al kijken naar Gent-Wevelgem en naar de cyclocross in Middelkerke. Ik kijk ook enorm uit naar het Belgisch kampioenschap tijdrijden, dat donderdag in Middelkerke plaatsvindt. Remco Evenepoel is – samen met Peter Sagan – immers mijn favoriete renner. Mijn papa heeft trouwens ook nog gekoerst. Vroeger fietste ik ook al veel, maar dan met een gewone fiets.”

Uitrijden

Over zijn conditie kan de renner van CT Houtland-Westkust momenteel alleen maar tevreden zijn. Nochtans was het de bedoeling om pas in de zomer helemaal top te zijn. “Mijn conditie is goed, ik ben er echt content van. Het gaat dit seizoen beter dan verwacht. Ik denk dat de trainingsschema’s daar een grote rol in spelen.” Vorig jaar moest Timmermans nog achter de feiten aanhollen, maar in 2019 kan hij wel een vuist maken. “Ik kon al meerdere koersen uitrijden. Op het PK was ik op weg naar de top 20 en kon ik een paar kopbeurten doen. Jammer genoeg ben ik in de laatste ronde gevallen. Toen ik wou opschuiven voor de sprint, werd er voor mij gevallen. Ook over mijn prestatie in Damme was ik heel tevreden.”

Op het PK was ik op weg naar de top 20. Jammer genoeg ben ik in de laatste ronde gevallen

De komende weken wil de 14-jarige nieuweling door trainingen en wedstrijden zijn conditie nog verder bijschaven. “Binnen drie weken zal ik de Belgian Youth Tour rijden. Het is mijn bedoeling om die uit te rijden en ik denk wel dat het zal lukken.”

Goede ploeg

Bij Cycling Team Houtland-Westkust voelt Troy zich alleszins prima in zijn sas. “Vorig jaar reed ik nog bij Noordzeemeeuw, maar bij Houtland-Westkust zijn er meer trainingen en meer begeleiding. Dat vind ik toch beter. Ik moet vooral nog aan mijn explosiviteit werken, zodat ik aanvallen beter leer beantwoorden.”