Er mag weer gekoerst worden: “Blij dat we hier in Dikkebus zijn”

Tom Vandenbussche

In Dikkebus vinden vandaag drie wielerwedstrijden voor de jeugd plaats. Zowel eerstejaarsnieuwelingen, tweedejaarsnieuwelingen als juniores komen aan hun trekken. Het is de eerste competitie sinds de uitbraak van de coronacrisis. Wij trokken naar Dikkebus en snoven er de sfeer op. “Het is wennen om vandaag weer op de koers te zijn.”

“Ik ben heel blij om hier te zijn.” Met die woorden sprak Gilbert Vandromme, al 49 jaar speaker om wielerwedstrijden in onze provincie, deze namiddag in Dikkebus zijn blijdschap uit. “Het was voor mij wennen om na al die maanden weer commentaar bij een koers te geven. Dat er veel belangstelling zou zijn, was te verwachten. Zelfs de pers is in grote massa naar Dikkebus afgezakt. Ik denk niet dat ze dit hier nog vlug zullen meemaken.”

Er mag weer gekoerst worden:

De organisatoren hadden er alles aan gedaan om hun koersen op de correcte manier, volgens de opgelede coronamaatregelen, te laten verlopen. “Het is heel kort dag geweest, want de maatregelen veranderden van week tot week”, vertelt Danny Suffys, al jaren de man achter de jeugdwedstrijden in Dikkebus, sinds dit jaar dankzij een samenwerking met Ertevoedekoers, dat vier koersen in de streek organiseert. “Ik zal vanavond tevreden zijn als er geen ongelukken zijn gebeurd.”

Er mag weer gekoerst worden:

Commissarissen: “Het doet vreemd”

Ook de aanwezige commissarissen van Wielerbond Vlaanderen afdeling West-Vlaanderen waren tevreden. “Een dikke proficiat aan de organisatoren”, aldus Eric Vanrobaeys. “Ze hebben heel goed hun best gedaan. Je ziet het aan de inschrijvingen, waar iedereen op veilige afstand wordt gehouden. Ook de start, met een aparte startbox, was heel goed. Maar uiteindelijk is het nog altijd aan de supporters zelf. Daar kunnen wij vanuit de federatie weinig aan doen. Hopelijk gebruikt iedereen zijn verstand.”

Er mag weer gekoerst worden:

Ook ex-wielrenner Krist Brulez is vandaag als commissaris aan het werk in Dikkebus. “Het doet vreemd, zo lang stil liggen”, glimlacht de Winkelnaar. “Het is de eerste keer sinds heel lang dat ik zoveel vrije tijd heb gehad. Ik heb gefietst en vooral gewandeld. Maar nu ben ik blij dat we weer naar de koers kunnen. Nog niet in het normale ritme, maar dit is al heel wat. We hebben heel lang gedacht dat er in juli nog niet zou worden gekoerst.”

Er mag weer gekoerst worden:

“Het is anders dan anders”, vervolgt Brulez. “Neem nu de inschrijvingen. Er is geen contact met de renners. Zij moeten geen handtekening zetten. Ze moeten ook geen inschrijvingsgeld betalen. De commissaris stipt enkel de naam van de renners aan als die zijn rugnummer komt ophalen. Er is ook geen prijsdeling na afloop. En dan was er die aparte start in een startbox, waarbij renners zich tien minuten vooraf moesten melden en ouders de nodige afstand moesten houden. Wel, ik moet zeggen: renners en ouders hebben zich goed aan de regels gehouden. (glimlacht) Dat had ik niet verwacht.”

Er mag weer gekoerst worden:

Cycling Vlaanderen: “Fiere federatie”

Ook Massimo Van Lancker, sporttechnisch coördinator bij Cycling Vlaanderen, was aanwezig in Dikkebus. “Een dikke duim omhoog voor de organisatoren. Dit is meer dan in orde. In korte tijd hebben ze heel veel gerealiseerd. Vorige week had ik hen nog opgebeld met de vraag of ze de wedstrijd voor nieuwelingen konden opsplitsen in eerste- en tweedejaars. Dat hebben ze zonder problemen in orde kunnen brengen. Ik heb ook de indruk dat renners en ouders zich aan de regels houden. Chapeau. We zijn een fiere federatie.”

Er mag weer gekoerst worden:

“Natuurlijk is dit ook voor mij wennen. Maar ik ben heel blij hier vandaag te kunnen zijn. Wielrennen is een passie. De laatste weken waren heel intens. Op zo’n korte tijd een kalender ineen knutselen, was niet evident. Maar het is gelukt, met dank ook aan de organisatoren, gemeenten en burgemeesters.”

Er mag weer gekoerst worden:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.