Een bescheiden tintje subjectiviteit

Yves Lampaert, Shari Bossuyt en de vijf WestSprint-laureaten. © Davy Coghe
Tom Vandenbussche

Yves Lampaert dus. Voor de vierde keer op rij IJzeren Briek. Twee luttele puntjes heeft het gescheeld. Dertien lezers. Ocharme Mauri Vansevenant. Of wij dat erg vinden? Natuurlijk niet. We hadden het Yves gegund en we hadden het Mauri gegund. Maar we moeten eerlijk zijn: onze voorkeur ging eerst naar Mauri uit.

We nemen onszelf dat bescheiden tintje subjectiviteit niet eens kwalijk. Mauri was in het wielerpeloton van 2021 een heel frisse verschijning die door zijn spontaniteit op korte tijd de harten van vele wielerfans heeft veroverd. En vooral: Mauri is het type renner dat we in West-Vlaanderen al lang niet meer gehad hebben. Het type dat komend seizoen, als hij meer dan waarschijnlijk zijn eerste Ronde van Italië betwist, een horde fans naar de Giro op Eurosport zal doen afstemmen.

De IJzeren Briek van 2022 zal een inspiratiebron voor de 55 beste jeugdrenners in West-Vlaanderen zijn. Andermaal

Maar het is dus Yves geworden – hoog tijd om ook een bescheiden tintje subjectiviteit in zijn voordeel neer te pennen. Het is zoals Tim Declercq ons vorige week tijdens een telefoongesprek overtuigde: natuurlijk verdient Yves zijn vierde IJzeren Briek. De resultaten geven hem gelijk. Eerst en vooral werd Yves ondanks herhaaldelijke pech vijfde in Parijs-Roubaix, een prachtige maar onderbelichte prestatie. Nog meer zorgden hij en zijn Forza Lampaert op woensdag 16 juni voor het meest beklijvende wielermoment van 2021 – jullie herinneren zich ongetwijfeld de uitbundige taferelen in hartje Ingelmunster na zijn Belgische tijdrittitel voor eigen volk. Akkoord, Remco Evenepoel was niet in allerbeste doen. En akkoord, Wout van Aert deed niet mee. Jammer, want hij zou het niet gehaald hebben. Yves dwong het namelijk zelf af. En dwong op die manier ook zijn vierde IJzeren Briek af. Zijn 32 West-Vlaamse collega-profs stemden hem finaal naar het voordeel van de twijfel: zestien van hen zetten Yves op nummer één, terwijl Mauri het met drie eerste, acht tweede en vijf derde plaatsen moest stellen.

Misschien wordt Yves volgend jaar opnieuw tot beste West-Vlaamse profwielrenner uitgeroepen. Misschien ook niet. Wie durft nu te beweren dat Yves zijn grote klassieker wint en Mauri zal schitteren in de Giro?

Wie het uiteindelijk ook wordt, de IJzeren Briek van 2022 zal op ons afsluitend wielergala een inspiratiebron voor de 55 beste jeugdwielrenners in West-Vlaanderen zijn. Andermaal. En wie weet mogen we over enkele jaren op deze plek ook een bescheiden tintje subjectiviteit in het voordeel van Alec, Vito, Henri, Marith en co neerpennen.

Reageer? tom.vandenbussche@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.