Eli Iserbyt pakt brons op het WK veldrijden

Eli Iserbyt. © (Foto BELGA)
Redactie KW

Mathieu van der Poel heeft zondag in het Nederlandse Hoogerheide voor de vijfde keer in zijn carrière de wereldtitel in het veldrijden bij de mannen elite veroverd. De Nederlander klopte Wout van Aert in een sprint. Het brons ging naar Eli Iserbyt, die de Nederlander Lars van der Haar van het podium hield.

Al in de eerste ronde gingen topfavorieten Van Aert en Van der Poel op avontuur. De verwachte tweestrijd was daarmee meteen een feit. Beide tenoren bleven tot vlak voor de meet bij elkaar. MVDP zette zijn sprint als eerste in, Van Aert kon hem niet van achteruit verschalken.

Van der Poel heeft zijn vijfde wereldtitel beet, na die van 2015, 2019, 2020 en 2021. Hij hijst zich naast de Zwitser Albert Zweifel, de Fransman André Dufraisse en de Italiaan Renato Longo. Erik De Vlaeminck blijft met zeven regenboogtruien recordhouder. Van Aert heeft drie wereldtitels achter zijn naam.

Drie West-Vlamingen in top zes

Tom Pidcock verdedigde zijn wereldtitel niet. De Brit maakte zijn plannen reeds op Nieuwjaarsdag in de marge van de GP Sven Nys bekend. Hij koos ervoor de voorbereiding op het wegseizoen in Spanje reeds aan te vatten.

De West-Vlamingen deden het bijzonder goed. Na de derde plek van Eli Iserbyt reden nog twee West-Vlamingen in de top zes. Gerben Kuypers werd zesde, Michael Vanthourenhout vijfde.

Eli Iserbyt pakt brons: “Versnelling op balken volstond tot aan finish”

Eli Iserbyt vervolledigde zondag het podium op het WK veldrijden in het Nederlandse Hoogerheide. De West-Vlaming moest enkel zijn meerdere erkennen in de Nederlander Mathieu van der Poel en Wout van Aert. “Ik kwam meer en meer in de wedstrijd”, zei Iserbyt voor de microfoon van Sporza.

© (Foto BELGA)

“Dit doet heel veel deugd, maar ik ben ook wat ontgoocheld dat we de wedstrijd niet hebben kunnen winnen”, deed Iserbyt zijn verhaal. “Wout van Aert had het zeker verdiend. Het was ons plan om Wout van bij de start mee te laten rijden met Mathieu. We gaven hem ruimte aan de rechterkant, daarom stonden de andere Belgen aan de linkerkant. Dat was goed gelukt. We wisten dat Mathieu in de eerste ronde al een cartouche ging verschieten, en dat was ook het geval. Zij reden hun wedstrijd, en wij de onze.”

Iserbyt moest in de beginfase achtervolgen, maar hij kon stelselmatig opschuiven. In het sprintje voor de bronzen medaille haalde hij het voor de Nederlander Lars van der Haar. “Ik vond dat iedereen van in het begin snel reed. Ik koos ervoor om het wat vanuit de achtergrond te bekijken. Misschien zat ik iets te ver. Maar ik kwam meer en meer in de wedstrijd, en ik had het geluk dat Lars moest blijven rijden. Anders zouden Michael Vanthourenhout en Gerben Kuypers terugkeren. Op de laatste balken heb ik mijn versnelling geplaatst, en dat was genoeg tot aan de finish. Ik heb nu toch een medaille op een kampioenschap dit seizoen. Dat nemen ze me niet meer af.”

Michael Vanthourenhout reed zichzelf kapot tegen de wind

Michael Vanthourenhout had lange tijd uitzicht op een bronzen medaille op het WK veldrijden in het Nederlandse Hoogerheide, maar het werd een vijfde plaats. “Ik heb mezelf kapot gereden tegen die wind”, gaf hij na afloop toe.

Tegen Wout van Aert en Mathieu van der Poel viel niets te beginnen, wel ging de West-Vlaming voluit voor het brons. “Ik was met Gerben Kuypers op pad en hij deed alle moeite om zijn werk te doen, maar hij kon de kop nooit lang houden wanneer de wind tegen blies. Daardoor kwamen de anderen dichter, verzette ik meer werk en ging ik over de limiet. Ik wist dat ik van hem af moest, en dat lukte. Maar alleen tegen die wind was het niet gemakkelijk. Neen, ik had geen materiaalpech, ik liep gewoon leeg op het eind. Meer moet je daar niet achter zoeken.”

Vanthourenhout is wel al Belgisch en Europees kampioen. “Ik had niets meer te winnen vandaag tegen Wout en Mathieu. Meer dan brons zat er niet in, maar dat is niet gelukt. Jammer, ik wist ook dat mijn conditie niet optimaal was na mijn ziekte. Ik probeerde wel, maar op het eind kwam ik gewoon kracht te kort. Ik heb me kapot gereden tegen die wind en kwam mezelf tegen. Jammer dat we met Wout van Aert geen goud winnen. Het lag heel dicht bij elkaar, maar Mathieu van der Poel wint.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier