Serge Pauwels toont zich opnieuw in de Tour

Redactie KW

Serge Pauwels schoof net zoals dinsdag mee in de vroege vlucht, maar werd nog opgeraapt door de groep met favorieten en eindigde als 27e, op 7:10 van de latere winnaar. “Ik heb het geprobeerd, maar ik voelde echt wel de inspanning van gisteren in de benen. Twee dagen top zijn op rij in de Tour, dat gaat gewoon niet.”

“Ik had tegen ploegleiding gezegd: als er grote groepen weg zijn en ik voel me goed, dan wilde ik het wel proberen. Ik stond redelijk dicht in het bergklassement, dus ik hoopte wel wat puntjes te scoren en te zien waar het schip strandt. Dus ik ging mee, maar het ging zeker niet op kousenvoeten, het was echt wel lastig en met hangen en wurgen. Ik voelde wel de inspanning van gisteren en heb het heel de dag erg lastig gehad. Er waren er niet veel mee in de ontsnapping die dat gisteren ook gedaan hebben, maar toch: ik kon nog redelijk lang volgen, want uiteindelijk losten er wel heel veel van die kopgroep. Er kwamen er veel in de problemen ook met krampen denk ik, er was bijna geen tijd om te eten en te drinken. Uiteindelijk is het peloton dan toch teruggekomen, de ontsnapping heeft het niet gehaald, maar ik denk wel dat ik een redelijke zaak heb gedaan voor het bergklassement, nu kan dat wel een klein doel worden.”

Goede conditie

Pauwels staat nu tweede, met 49 punten. Leider Alaphilippe telt er 61. “Ik plan niet al te veel vooraf”, zei hij nog. “Vandaag was ik mee omdat het niet hoefde en gewoon omdat mijn conditie goed is, dat is de manier waarop ik graag koers in de Tour. Ik heb ook gezien dat Alaphilippe niet onklopbaar is en dat moet ik meenemen. Die bergtrui is nog heel ver af, maar als ik die trui één dag zou kunnen dragen, zou dat heel mooi zijn. Je kan zo’n trui niet vooraf in je hoofd steken, dat rolt er een beetje vanzelf in, met de etappes die komen en dan punten te scoren zoals nu de voorbije twee dagen. Vanavond bekijk ik alles en zie ik wel.”

Ik voelde wel de inspanning van gisteren en heb het heel de dag erg lastig gehad

“Morgen ben ik niet van plan om aan te vallen, een finish op l’Alpe d’Huez, dat is echt wel zware kost. Ik denk dat het moeilijk is die bergtrui. Wel komen er nog kansen op ritwinst, dat moet ik blijven proberen”, vermoedt hij, “in de Pyreneeën zijn er nog mooie ritten, naar Carcassonne ook, Mende kan op zich ook, al is dat een vrij explosieve aankomst, er komen er nog zeker een stuk of vijf, dus ik moet het blijven proberen.”

Virtueel droeg hij ook een tijdje de gele trui. “Ja, dat is niet de eerste keer in mijn carrière, virtueel heb ik er al veel in die kast hangen. Maar daar koop ik niet veel mee, dat is wel eens mooi, maar het zat er niet in. Het lijkt wel alsof het niveau alsmaar hoger ligt in de Tour. Fysiek is het bijna onmogelijk om twee dagen op rij echt top te zijn. Ik ben wel heel goed, maar om dan nog finale te rijden… Ofwel ben ik een beetje te oud aan het worden, dat kan het ook zijn”, lachte hij.

Afscheid van ploegmaat Cavendish

Zijn ploeg verliest Mark Cavendish omdat hij buiten tijd aankwam. “Dat is heel zuur, maar helemaal onverwacht komt het niet. Hij was gisteren ook al niet zo goed en het was ook heel nipt om binnen tijd aan te komen. Ja eerlijk gezegd, ik denk dat ik zelf deze rit ten opzichte van de rit in de Dauphiné een kwartier sneller heb gereden. Dat zegt genoeg hoe snel het ging, want toen waren er ook al veel bijna buiten tijd. Het is een ramp voor de ploeg, hij was nog altijd de grootste kans op ritwinst, met 30 ritten in de Tour gewonnen. Het is zeer spijtig voor de ploeg.”

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.