Vito Braet blikt vooruit op BK: “Het wordt een open koers”

Vito Braet mag zondag zijn kans gaan. © Belga
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

Outsider voor de Belgische titel? Het zou zomaar eens kunnen. Vito Braet (23) zal zondag tussen Sint-Lievens-Houtem en Zottegem zijn kans mogen gaan. Hij acht de kans klein dat de titelstrijd uitdraait op een massaspurt.

Braet, nieuwkomer bij World Tour-ploeg Intermarché-Wanty, begon knap aan het seizoen. In de Portugese Figueira Champions Classic werd hij tweede achter de ontsnapte Belgische kampioen Remco Evenepoel. En in een rit van de Ronde van Valencia eindigde hij derde na Will Barta en Jonathan Milan. Een goed resultaat in de Brabantse Pijl was zijn voornaamste doel. In Overijse bolde hij als negende over de streep.

Na enkele eendagskoersen in de maand mei trok hij naar de Dauphiné. “Mijn conditie was begin juni niet 100 procent”, blikt Braet terug. “Ik had op training een goed gevoel, maar in de wedstrijden die ik vorige maand reed kwam dat er niet echt uit. Vermoedelijk trainde ik, in combinatie met slapen in mijn hoogtetent, wat te veel. Dag per dag ging het in de Dauphiné beter. Tegen de slotrit waren alle niet-klimmers naar huis. Die laatste etappe begon met een klim. Ik werd snel gelost. Honderd kilometer alleen rijden zag ik niet zitten zodat ik afstapte.”

Geen Tour

Toch zit Braet bij Intermarché-Wanty in de voorselectie van twaalf namen voor de Ronde van Frankrijk. “Ik denk dat ik helemaal onderaan de ladder sta”, beweert de derdejaarsprof. “Voor mij wordt het in juli normaal gezien een hoogtestage in Tignes. Dat wordt mijn eerste echte hoogtestage.”

Die staat in het teken van de Vuelta, Braets eerste grote ronde. Maar eerst het BK over enkele hellingen en kasseistroken in de Vlaamse Ardennen. “Dat wordt een open koers”, voorspelt Braet. “Het scenario ligt niet vast, bij geen enkele ploeg, denk ik. Het is ook een parcours waarop je mag en moet koersen. Zo kan je altijd in een situatie geraken waarbij je strijdt om de titel. Voor een eventuele massaspurt houden wij Gerben Thijssen achter de hand.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier