Tim Declercq begint aan zijn derde Ronde van Frankrijk: “Jawel, Cav kan zeker nog zijn 31ste Tourrit winnen”

Tim ‘El Tractor’ Declercq is klaar voor zijn derde Tour: “In zo’n Tour moet je elk moment van rust gebruiken.”©Luc Claessen Getty Images
Tim ‘El Tractor’ Declercq is klaar voor zijn derde Tour: “In zo’n Tour moet je elk moment van rust gebruiken.”©Luc Claessen Getty Images
Redactie KW

In Brest begint Tim Declercq (32) zaterdag aan zijn vijfde grote ronde. Het wordt zijn derde Tour de France. De zoon van cabaretier Karel Declercq kruipt de komende drie weken opnieuw in de rol van meesterknecht.

De openingsetappe tussen Brest en Landerneau wordt al pittig: vier beklimmingen van vierde categorie, twee van derde. De streep van die eerste rit ligt op de tweede klim van derde categorie. “Zowel bij de ploeg als bij Julian Alaphilippe is de eerste etappe in rood aangestipt”, weet Tim Declercq. “Bij mijn opbouw naar de Tour heb ik er rekening mee gehouden dat ik van bij de start in orde moet zijn. Ik denk dat het gelukt is. Tijdens het BK had ik een goed gevoel en ook in de Ronde van Zwitserland was ik oké.”

Nochtans waren de weken voordien niet perfect. Tijdens de Ronde van Vlaanderen kwam de pion van Deceuninck-Quick-Step ten val. Een knieletsel hield hem een tweetal weken van de fiets. Nadat hij hervatte, sloeg hij met de mountainbike tegen de grond. Waarbij hij een breuk in zijn hand opliep. “Een breuk waar ik niet veel last van ondervond, want dankzij een brace kon ik vrij snel de trainingen hervatten”, aldus de naar Houthulst uitgeweken Izegemnaar. “Tijdens de hoogtestage op de Sierra Nevada had ik die brace al niet meer nodig.”

Sprinten met Cavendish

Zodat hij niets meer in de weg had om richting Tourstart te werken. De kans is groot dat we Declercq vanaf maandag – Lorient-Potivy lijkt de eerste rit voor sprinters te zullen worden – El Tractor zien vertolken: op kop rijden om vroege vluchters terug te pakken. Deceuninck-Quick-Step doet het in de Tour niet met Sam Bennett, de groene trui van vorig jaar, maar met Mark Cavendish. In de massaspurten zal hij het moeten opnemen tegen onder meer Caleb Ewan, Tim Merlier, Wout van Aert, Arnaud Démare, André Greipel, Max Walscheid, Cees Bol, Bryan Coquard en Jasper Philipsen. Is ‘Cav’ nog snel genoeg om voor de 31ste keer een Tourrit te winnen?

“Jawel, dat toonde hij in de slotrit van de Baloise Belgium Tour en ook in de Elfstedenronde, waar hij maar nipt de duimen legde voor Tim Merlier”, benadrukt Declercq. “Mark heeft nog altijd zijn snelheid. Een pure sprinter mag je niet te snel afschrijven. Al zal hij in de cols wellicht hard afzien. De kans is groot dat ik in de zwaarste bergritten bij hem zal moeten blijven. Om hem door de moeilijkste momenten te loodsen. Ik moet zeggen dat het vorig jaar voor ons heel speciaal was om de groene trui van Sam Bennett te verdedigen. We hebben daarvoor in de voorlaatste rit volledig tegen onze natuur moeten koersen, maar het loonde de moeite. Ook omdat het 13 jaar geleden was dat de ploeg met Tom Boonen het puntenklassement van de Tour won.”

Weinig overgangsetappes

Voor het groen komt Cavendish wellicht niet in aanmerking. Als Alaphilippe de eerste rit het geel pakt, wordt het meteen werken voor Declercq. De kans dat hij in de Tour eens op zoek kan naar eigen succes is klein. “Op het eerste zicht zijn er weinig overgangsritten”, weet de geboren Izegemnaar. “Bovendien is de eerste Tourweek al redelijk lastig. In zo’n rittenkoers van drie weken stapel je de vermoeidheid op. Uit mijn vorige grote ronden heb ik geleerd dat je elk moment van rust moet gebruiken. Door op de fiets niet aan te dringen als het niet meer nodig is, door in de hotels zoveel mogelijk te rusten.”

“Ik heb mijn laptop mee. Op de rustdagen speel ik wel eens een computerspelletje. Een foto van ons gezinnetje steekt ook in mijn valies. De kans is klein dat Tracey tijdens de Tour op bezoek komt. Met ons kleintje de verre verplaatsingen doen, is niet evident”, besluit Tim Declercq. (HF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier