Nicky Degrendele naar het WK: “Haar focus ligt op Parijs 2024”

Nicky Degrendele werd in 2018 wereldkampioene keirin. © Getty Images
Tom Vandenbussche

Ze is helemaal terug van weggeweest. Drie jaar en zeven maanden na haar wereldtitel op de keirin stond Nicky Degrendele (25) in een EK-finale en was zelfs een medaille niet onmogelijk. “Ze is nog tot veel meer in staat”, is trainer Jacques Helderop overtuigd.

Degrendele werd in het Zwitserse Grenchen vijfde in de keirinfinale, maar zelfs een blinde kon zien dat een medaille mogelijk was. “Ik wist dat Nicky aan het groeien was, maar keirin is een speciale discipline”, merkt haar Nederlandse trainer Jacques Helderop op. “Als je in de finale staat, wil je graag die medaille, dus die vijfde plek was een teleurstelling. Maar we maakten een analyse en het is duidelijk dat er meer inzat dan eruit gekomen is. We zijn vol goeie moed voor het WK.”

Helderop en Degrendele werken sinds eind april 2020 samen. “Op voorspraak van Bobbie Traksel, die ik zelf jarenlang gecoacht heb. Nicky was zoekende. De vraag was: wat kon ik in haar proces betekenen? Coach zijn is meer dan alleen maar schema’s maken. Ik ben al meer dan 20 jaar trainer en doorliep alle takken van de wielersport, maar ik ben er door privéomstandigheden ook tien jaar tussenuit geweest. Eigenlijk was het niet mijn bedoeling om terug te keren, maar ik vond het een uitdaging om met Nicky aan de slag te gaan. Ze loopt over van talent. Er zit nog veel meer in haar dan er al uitgekomen is.”

De samenwerking was in het prille begin niet evident. “Ze zat niet lekker in haar vel. Onze eerste prioriteit was om het plezier in de fiets terug te krijgen. Dat is gelukt en dat is al heel veel, want het punt van stoppen is heel dichtbij geweest. Ook corona kwam er nog eens bij. Heel wat doelen werden telkens vooruitgeschoven, waardoor Nicky zich op training moest motiveren om bepaalde testwaarden te kunnen halen. Dat is niet zo haar ding. Uiteindelijk hebben we besloten om de basis goed aan te pakken, want ik wist dat er op dat vlak nog veel winst te behalen viel. Ze moest in haar ontwikkelingsfase ook enkele stappen doorlopen. In het verleden keken anderen voor haar, nu hebben wij het omgedraaid. Nicky moest zelf laten weten wat zij van de mensen rondom haar verwacht. Het belangrijkste voor haar is dat er rust en structuur rondom haar gecreëerd wordt.”

Overleg met federatie

Volgende week wacht het WK in Roubaix, maar Helderop kijkt al verder vooruit. “Het grote doel voor Nicky zijn de Spelen in Parijs. Na het WK moeten we met Belgian Cycling overleggen hoe we het gaan aanpakken. Beide partijen moeten hun verwachtingen naar elkaar toe uitspreken. En dan moeten de omstandigheden zo zijn dat het mogelijk is om Nicky te begeleiden zoals we dat nu doen.” Concreet: Degrendele is altijd en overal medaillekandidate. “Dat klopt”, grijnst Helderop. “En dat ziet men bij de federatie gelukkig ook. Nicky krijgt volop steun, alleen moet die steun nog gestroomlijnd worden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.