Kenny Molly is de Belgische koning van de vroege vlucht

Kenny Molly hield aan zijn onophoudelijke aanvalslust onder meer de bergtrui in de Ronde van Luxemburg over. © Getty Images
Tom Vandenbussche

Hoera! Yves Lampaert en Julie Van De Velde zijn dé prijsbeesten van het West-Vlaamse wielerpeloton. Wij hielden dit seizoen alle verdiende euro’s aan prijzengeld bij en kwamen tot tal van opvallende vaststellingen. Zo werd Kenny Molly de Belgische koning van de vroege vlucht.

Natuurlijk herinnert hij zich nog zijn eerste echte aanval. Het was de slotrit van de Keizer der Juniores in Koksijde en de renners werden meermaals over de 33 meter Hoge Blekker gestuurd. Voor Kenny Molly lijkt het alsof het gisteren was. “Samen met Aaron Verwilst en nog een andere renner trok ik in de finale ten aanval”, vertelt de zoon van Johan Molly, verzorger bij Bingoal-Pauwels Sauzen-WB en de ontdekker van Julian Alaphilippe. “Maar een vroege vlucht was dat niet. Koersen bij de jeugd kan je niet vergelijken met koersen bij de profs. Mijn eerste vroege vlucht herinner ik me wel nog: een rit in de Arctic Race of Norway, als stagiair bij het Franse Fortuneo in 2017.”

Vier jaar later is Molly een specialist pur sang in het aanvalswerk van ver. Als neoprof in 2019 was hij negen keer van de partij in een vroege vlucht en tijdens het ingekorte coronaseizoen in 2020 zat hij vijf keer mee voorin. Dit jaar deed Molly nog straffer.

Zijn ontsnappingspalmares in 2021: GP La Marseillaise (31/1), Amstel Gold Race (18/4), 2de rit Ronde van Algarve (6/5), 2de en 3de rit Ronde van Slovenië (10/6 & 11/6), BK op de weg (20/6), 5de en 8ste rit Ronde van Portugal (10/8 & 13/8), 3de rit Ronde van Poitou-Charentes (26/8), Tour du Jura (4/9), 1ste, 2de en 5de rit Ronde van Luxemburg (14/9, 15/9 & 18/9) en 6de rit Ronde van Kroatië (3/10).

“Soms moet je als profrenner zo beginnen”, vindt Molly. “Het maakt je sterker en ik heb bewezen dat het effect heeft, denk ik. Al heb ik op het einde van dit seizoen een klik gemaakt. Een ontsnapping is sowieso nooit een domme stoot, maar nu zit er bij mij ook een plan achter. In Portugal eindigde ik twee keer in de top tien. In Luxemburg trok ik ten aanval om de bergtrui te winnen. In Kroatië wilde ik de rit pakken, maar werd ik op vier kilometer van de finish teruggegrepen. Hopelijk lukt het me in de toekomst om toch eens toe te slaan.”

Sterke West-Vlamingen

Het vroege aanvalswerk ligt West-Vlamingen blijkbaar goed, want Molly wordt op het podium vergezeld door Gianni Marchand en Stan Dewulf. Die laatste trok in de Vuelta zes keer (!) ten aanval en werd zowel in de Boucles de la Mayenne, de GP Denain als Parijs-Tours pas in de slotkilometer teruggegrepen, maar kreeg in de Boucles de l’Aulne, de laatste koers van zijn seizoen, toch nog loon naar werken.

De aanvalslust van Molly levert hem overigens nog een tweede fictieve prijs op, die van de koning van de bergsprints. Dit seizoen kwam hij maar liefst veertien keer als eerste, twee keer als tweede en één keer als derde boven op een officiële beklimming, de zogenaamde Grand Prix de la Montagne (GPM).

Opmerkelijk: ook Aaron Van Poucke, een 23-jarige Adegemnaar van Sport Vlaanderen-Baloise, scoort heel hoog in dit lijstje. Hij reed onder meer lange tijd voorop in Luik-Bastenaken-Luik.

UCI-renners België: 1. Kenny Molly (14), 2. Gianni Marchand (11), 3. Stan Dewulf, Brent Van Moer, Aaron Van Poucke (10), 6. Jan Bakelants, Dries De Bondt (9), 8. Quinten Hermans (8), 9. Edward Theuns (7), 10. Sander Armée, Victor Campenaerts, Thomas De Gendt, Rune Herregodts, Ludovic Robeet, Jonas Rickaert, Mauri Vansevenant, Louis Vervaeke (6), 18. Cédric Beullens, Alex Colman, Tim Declercq, Jimmy Janssens, Julian Mertens, Lennert Teugels, Jens Reynders, Harm Vanhoucke, Florian Vermeersch, Jelle Wallays (5), 28. Cériel Desal, Sébastien Grignard, Julian Mertens, Tom Paquot, Dylan Teuns, Tom Van Asbroeck, Greg Van Avermaet, Tosh Van der Sande (4), 36. Steff Cras, Floris De Tier, Robbe Ghys, Kobe Goossens, Jens Keukeleire, Arjen Livyns, Oliver Naesen, Dimitri Peyskens, Edward Planckaert, Thomas Sprengers, Jasper Stuyven, Wout van Aert, Fabio Van den Bossche, Ward Vanhoof, Otto Vergaerde, Loïc Vliegen (3).

Werden in rekening gebracht: UCI-wedstrijden. Werden niet in rekening gebracht: kermiskoersen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.