Harm Vanhoucke (27) is momenteel aan de slag in de Tour de France. De vrijbuiter van Lotto Dstny was nochtans niet voorzien voor La Grande Boucle, maar knokte zich dankzij enkele sterke resultaten toch in de Tourploeg. Nu wil de Moorselenaar zich ook tonen in de Franse bergen. “Eens in de top tien van een rit eindigen, zou mooi zijn.”
De Tour is bijna twee weken ver en vanaf dit weekend zal de strijd om de gele trui écht gaan losbarsten. Vrijdag wordt er normaal gezien nog gespurt in Pau, maar zaterdag en zondag staan twee loodzware bergritten op het menu. Ritten waar iemand als Harm Vanhoucke zich zeker kan laten zien. Eerder deze week trok hij al eens – bij wijze van grap – een vijftiental kilometer in de aanval in de wandeletappe richting Saint-Amand-Montrond, maar vanaf dit weekend wil de Moorselenaar zich echt laten opmerken. “Dan is het inderdaad de bedoeling om in de vroege vlucht te zitten en om een zo goed mogelijk resultaat te rijden”, vertelt Vanhoucke vanuit de Tour. “Zo’n vroege ontsnapping is de enige kans om in zo’n zware bergetappe een mooi resultaat neer te zetten, want als ik gewoon probeer aan te klampen bij mannen als Pogacar en Vingegaard ben ik bij voorbaat kansloos. Het is dus echt wel een doel om dit weekend in één van die twee ritten mee te zijn met de vlucht van de dag. De andere rit zal ik dan gebruiken om in de groupetto zoveel mogelijk te herstellen.”
Zottekot
Evident wordt dat echter niet, want met op zaterdag beklimmingen van de Col du Tourmalet (19 kilometer aan gemiddeld 7,4 procent), de Hourquette d’Ancizan (8,2 kilometer aan 5,1 procent) en Pla d’Adet (10,6 kilometer aan 7,9 procent) en zondag een finish op Plateau de Beille (15,8 kilometer aan 7,9 procent) met onderweg nog de Col de Peyresourde (6,9 kilometer aan 7,8 procent), de Col de Menté (9,3 kilometer aan 9,1 procent), de Col de Portet d’Aspet (4,3 kilometer aan 9,6) en de Col d’Agnes (10 kilometer aan 8,2 procent) zullen er ongetwijfeld nog gegadigden zijn om in de aanval te trekken.
“Ik hoop dat het wat rustiger wordt in het peloton nu het echt bergop zal beginnen gaan”
“Dat klopt. Vooral omdat er in de eerste week niet zoveel kansen waren om mee te springen”, verduidelijkt Vanhoucke. “Daarnaast is het sowieso al aartsmoeilijk om in de Tour in de vroege vlucht te geraken. In de gravelrit van afgelopen zondag was het bijvoorbeeld echt een zottekot. Ik ben toen zelfs nooit bij de eerste honderd geraakt om überhaupt mee te proberen springen omdat het er zo hectisch aan toeging. Ik hoop dan ook dat het wat rustiger wordt in het peloton nu het echt bergop zal beginnen gaan.”
Verrassende Tourselectie
Vanhoucke hoopt echter ook dat de benen de komende dagen beter zijn dan vorige week. “Ik had in die eerste Tourweek immers niet meteen het goede gevoel te pakken”, is de vrijbuiter eerlijk. “Ik had gehoopt om toch met iets betere benen aan de start te staan, ja.”
Toch heeft Vanhoucke er vertrouwen in dat het wel goed zal komen. Niet onlogisch ook, want de West-Vlaming is aan een heel sterk seizoen bezig. Zijn selectie voor de Tour is daar trouwens het ultieme bewijs van, want aanvankelijk stond Vanhoucke eigenlijk niet op de longlist voor de Tour bij Lotto Dstny, maar was hij voorzien voor de Sibiu Tour, die begin deze week verreden werd in Roemenië. In laatste instantie werd zijn programma dankzij zijn uitstekende vorm evenwel gewijzigd en mocht Vanhoucke zich plots opmaken voor zijn allereerste Tour. “Ik heb mijn selectie voor de Tour inderdaad afgedwongen dankzij mijn resultaten van de afgelopen maanden. Na de Ronde van Romandië had ik bij de ploeg al eens laten vallen dat ik graag de Tour wilde rijden en dat ik nadien dan ook in de Ronde van Hongarije en de Mercan’Tour goed was, heeft volgens mij uiteindelijk de doorslag gegeven.”
Circus
Daardoor wist Vanhoucke wel maar erg laat dat hij zijn Tourdebuut zou mogen maken. Al is een grote ronde ook niet nieuw voor Vanhoucke. Zo reed hij in het verleden al vier keer de Giro en twee keer de Vuelta. Dit is evenwel andere koek. “De Tour rijden, is toch een droom die in vervulling gaat”, aldus Vanhoucke. “Ik heb inderdaad wel al wat ervaring met de Giro en de Vuelta, maar dit is nog iets helemaal anders. Het circus rond de Tour is met niets te vergelijken. Ik kijk hier elke dag mijn ogen uit. De koers zelf is ook meganerveus. Iedere massasprint is bijvoorbeeld echt op leven en dood. Zoals ik al zei: ik hoop echt dat er de volgende dagen wat meer rust in het peloton komt.”
“Ik heb al wat ervaring met de Giro en de Vuelta, maar dit is nog iets helemaal anders”
Hoe dan ook is het contrast met een jaar geleden enorm voor Vanhoucke. Toen ging hij mentaal immers door een erg moeilijke periode. Het vlotte niet bij zijn toenmalige ploeg Team DSM, waarna Lotto Dstny hem in augustus uiteindelijk een reddingsboei toegooide. Een stap die Vanhoucke zich vandaag allerminst beklaagt. “Voor mijn carrière was dat zeker de beste oplossing. Ik voel me nu terug de coureur die ik vroeger was en misschien nog wel ietsje beter zelfs. Het heeft dus echt wel geloond om terug te keren naar het oude nest. Ik rijd opnieuw zonder zorgen rond en dat scheelt. In wielrennen is immers zowel het fysieke, als het mentale aspect enorm belangrijk en als er een van de twee niet goed zit, is het heel moeilijk om ten volle te presteren. Sinds het begin van dit seizoen loopt alles opnieuw heel vlot en dat merk ik ook op de fiets.”
Een mooie rituitslag in de komende anderhalve week zou dan ook een prachtige kers op de taart kunnen zijn. “Dat is alleszins waar ik op mik, ja”, beaamt Vanhoucke. “In de eerste plaats wil ik Nice halen en de Tour uitrijden, maar het zou uiteraard heel mooi zijn mocht ik eens in de vroege vlucht kunnen geraken en zo eens een toptienresultaat behalen. Ik heb een vrije rol binnen de ploeg en er komen normaal gezien nog genoeg kansen om het eens te proberen. Voor renners zoals ik wordt de Tour nu steeds interessanter.”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier