Poperinge klaar voor 22ste editie van het GSI-kermiscriterium

We zien op de foto organisatoren Martial Dumelie, Gilbert Vandromme, Danny Verbiese en André Waeles. Stephen Vankemmel en Sidney White konden niet aanwezig zijn. (foto Michael Depestele)
Redactie KW

Goed nieuws voor de wielergekke Poperingnaars! Vrijdagavond staat immers opnieuw het GSI-kermiscriterium op het programma. Voor de 22ste keer ondertussen en ook dit jaar belooft het weer een spectaculaire koers met een pak mooi volk aan de start te worden. 40 ronden moeten de renners afleggen, goed voor 69 km draaien en keren door de straten van de Hoppestad.

De leden van het organiserende Wielercomité GSI-kermiscriterium hebben er weer drukke tijden opzitten. Na 21 succesvolle edities hebben de mannen dan wel ervaring te koop, toch blijft het elk jaar een heel karwei om alles mooi en tijdig rond te krijgen. “Vooral het zoeken van sponsors neemt veel tijd in beslag”, vertelt bestuurslid Gilbert Vandromme. “Ik moet daarbij zeker het harde werk van Martial Dumelie vermelden. Het is ongelooflijk hoeveel sponsors hij telkens weer bijeen weet te vinden. Martial is al sinds de jaren 70 betrokken bij de wedstrijden in de Veurnestraat, toen Poperinge nog een echte koersstad was, maar aan enthousiasme heeft hij nog niets ingeboet. En ook Stephen Vankemmel leverde dit jaar een extra inspanning. Met GSI is hij niet alleen onze hoofdsponsor, hij kon persoonlijk nog een aantal extra geldschieters overhalen. Dit alles zorgde ervoor dat we opnieuw een heel aantrekkelijk deelnemersveld mogen verwelkomen!”

Om van te smullen

Het lijstje namen liegt er alleszins niet om. Met West-Vlaams kampioen Jens Vandenbogaerde en Belgisch kampioen Rutger Wouters verschijnen vanavond maar liefst twee truiendragers aan de start. “En zij zijn lang niet de enige kanshebbers”, vervolgt Vandromme. “Maxime Farazijn, Maxime De Poorter, Cédric Defreyne, Jochen Deweer, Steven Caethoven, Ciske Aneca, Kenny Constant, de plaatselijke Stephen Orbie…. Ook Benjamin Verraes is weer van de partij. Benjamin is opgegroeid in de streek en heeft hier altijd goed gepresteerd, maar de laatste jaren gaf hij steevast de voorkeur aan de koers in Melle. Fijn om hem er nu weer bij te hebben. En wie we ook zeker in de gaten moeten houden, is de Amerikaan Eamon Franck! Ik heb hem dit seizoen al een paar keer zien uithalen, niet normaal! Geloof me maar, als al die mannen er zin in hebben, wordt het een wedstrijd om duimen en vingers bij af te likken!”

De grootste verandering is dat de koers dit jaar op vrijdag- en niet donderdagavond plaatsvindt

Spektakel krijgen we elk jaar wel te zien in de straten van Poperinge, met telkens weer een sterke renner aan het feest. Denk maar aan Maxime Farazijn in 2015, of Tim Merlier in 2013. “Maar dé editie die ons het langst zal bijblijven, is die van 2009”, pikt Gilbert in. “Niet zozeer vanwege de winnaar (Jo Maes, red.), wel vanwege de aanwezigheid van Frank Vandenbroucke. Frank was toen al lang niet meer de renner van weleer, maar het was toch een ferme stunt om hem aan de start te hebben. En het zorgde meteen voor een overweldigende publieke opkomst! Iedereen wou het godenkind nog eens aan het werk zien, ook al wisten we toen nog niet dat het één van zijn laatste wedstrijden zou worden….”

Weinig veranderingen

Het mag ondertussen duidelijk zijn dat het GSI-kermiscriterium er een rijke geschiedenis heeft opzitten. En wat goed is, moet niet veranderd worden. Al zijn er deze keer wel een paar kleine wijzigingen. “De grootste verandering is natuurlijk dat de koers dit jaar op vrijdagavond in plaats van donderdagavond plaatsvindt”, aldus Vandromme. “Op die manier hopen we het voor de renners zelf iets aantrekkelijker te maken en ook het publiek moet er wel bij varen. Het is altijd leuk als je de dag nadien niet hoeft te werken. Daarnaast hebben we ook de aankomstlijn moeten verleggen. Die bevindt zich nu in het laatste deel van de Doornstraat. Net na de strook bergop, dus het zou wel eens een pittig eindsprintje kunnen worden”, besluit Gilbert.

Op vrijdag 12 juli wordt het 22ste GSI- Kermiscriterium georganiseerd in de hoppestad. De rugnummers worden vanaf 18 uur in café De Legen Doorn overhandigd. De start is om 19 uur in het laatste gedeelte van de Doornstraat. De eliterenners zc en beloften moeten 69 km of 40 ronden afleggen. De aankomst is omstreeks 20.45 uur in de Doornstraat gepland. De prijzen worden in The Old Fiddler uitgereikt. Verkeersvrij parcours vanaf 18.30 uur tot 21 uur: Doornstraat, Pezelstraat, St.-Bertinusstraat, Veurnestraat, Doornstraat.