Niels Derveaux: “Blij met revanche voor eigen volk”

Niels Derveaux kon zich afgelopen maandag voor eigen volk tonen in de traditionele profveldrit. Het was alleszins een geslaagde herkansing na een minder Belgisch kampioenschap op zondag.

Niels Derveaux: “Zondag in het Franse Pontchâteau hoop ik bij de eerste 15 te zijn.” (foto Belga) © BELGA

“Ik was zondag op het BK in Kruibeke nochtans goed gestart, maar in de eerste afdaling raakte ik opgehouden in het gedrum en viel. Daarna ben ik nooit meer echt in m’n ritme gekomen, ik finishte uiteindelijk als tiende. Toch wel een teleurstelling voor mij. De afgelopen weken was ik telkens bij de eerste drie Belgen, dus ik had wel een topvijfplaats op het BK geambieerd”, verklaart de laatstejaarsbelofte. “Gelukkig kon ik maandag wat revanche nemen in de profcross voor eigen volk. Ik werd er 13de tussen heel wat grote namen, dat was dus wel weer een opsteker. Daarnaast was het natuurlijk ook leuk om nog eens voor eigen volk te crossen. Er zijn heel wat supporters die geen grote verplaatsingen maken, dan is een cross dicht bij huis ideaal voor hen. Ik weet dat de conditie goed is, ik laat me dus niet uit m’n lood slaan door een mindere wedstrijd op het BK. Ik mag volgens mij wel tevreden zijn over het seizoen dat ik al gereden heb. Ik miste wel een paar keer nipt het podium door een cruciaal foutje in de finale dat dan meteen afgestraft wordt, maar al bij al ben ik wel goed bezig.”

Ik weet dat de conditie goed is, ik laat me dus niet uit m’n lood slaan door een mindere wedstrijd op het BK

De Otegemnaar wist al in heel wat grote crossen een mooie uitslag mee te pikken. Zo werd hij al vierde in de Druivencross in Overijse, vijfde in de GP Sven Nys in Baal en zesde in de Koppenbergcross. Stuk voor stuk lastige wedstrijden uiteraard, maar dat zijn de crossen die hij het liefst heeft.

Graag klimwerk

“De heel snelle crossen zijn niet echt aan mij besteed, geef mij maar een lastige cross met veel klimwerk.” Door deze mooie prestaties stond Niels zelfs een aantal weken aan de leiding in de DVV Verzekeringen Trofee, maar onlangs in Brussel moest hij Lander Loockx toch laten voorgaan. Het verschil bedraagt nu zes seconden met nog één wedstrijd te gaan: de Krawatencross in Lille op 9 februari.

“Dat verschil is zeker te overbruggen. Een keertje bonificatieseconden nemen in de tussensprint kan al voldoende zijn. Lille is nu niet meteen m’n lievelingsparcours, het is een snelle cross met veel zand, maar ik zal er toch het beste van proberen te maken. Volgens mij heb ik ook wel een stap gezet in vergelijking met vorig jaar. Nu val ik zelden uit de eerste tien, terwijl dat vorig seizoen nog wel geregeld eens het geval was. Volgend jaar opnieuw een stap voorwaarts zetten, is mogelijk, maar dat zal dan alleszins niet meer bij de beloften zijn.” De 21-jarige veldrijder wordt dan immers elite.

Profambities

Niels maakt deel uit van de formatie van Tarteletto-Isorex en heeft onlangs kunnen bijtekenen tot het einde van het veldritseizoen. “Ik hoop dat er zich daarna nog iets aanbiedt. Ik heb wel profambities, maar dan moet ik er natuurlijk ook de kans toe krijgen. In het andere geval zal ik me wellicht een halftijdse job zoeken die ik kan blijven combineren met het wielrennen en crossen. “

Zondag mag de laatstejaarsbelofte naar de Wereldbekerveldrit in het Franse Pontchâteau. “Het zal leuk zijn om nog eens in het buitenland te crossen, dat is intussen ook al een tijdje geleden. Mijn vorige Wereldbekercross was goed, in Zolder was ik 11de. Zondag hoop ik bij de eerste 15 te zijn, al hoop ik wel dat het parcours er niet zo snel bij ligt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.