https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Bronzen Alec Segaert: “Nog volume kweken”

Alec Segaert. (foto Belga) © BELGA
Tom Vandenbussche

Na zijn gouden EK-plak was Alec Segaert (18) in Brugge goed voor WK-brons in het tijdrijden. De toekomst lacht de Lendeledenaar toe. “Alec wordt een klassiek type”, denkt broer en trainer Loïc Segaert.

Over het verleden

“Als triatleet stak het fietsen er bij Alec bovenuit en ook als loper was hij heel goed. Zwemmen was minder. Dat is ook de reden waarom hij gestopt is. Op termijn denk ik dat Ironmans Alec heel goed moeten liggen. Het ligt ook papa (Frank, red.) goed en Alec is nog vele procenten beter dan hem.”

Over het heden

“Op zijn TrainingPeaks zie ik dat Alec in 2020 9 uur en 19 minuten per week fietste, terwijl hij dit jaar wekelijks 11 uur en 10 minuten op de fiets zat. In totaal sportte hij dit jaar wel een klein uur minder dan vorig jaar, toen hij nog zwom en liep. Door de lockdown was het toen ook wel veel makkelijker om de nodige uren te trainen.”

“Bij Belgian Cycling wordt Alec opgevolgd door inspanningsfysioloog Erwin Koninckx. Erwin biedt een gigantische meerwaarde en houdt zich al sinds de nieuwelingen bezig met de aerodynamica. Het is dankzij Erwin dat Alec, ondanks zijn postuur, heel goed op zijn tijdritfiets zit.”

“Zelf vind ik het vooral belangrijk dat het plezant blijft en dat hij zich amuseert. We hebben wel heel hard naar het tijdrijden toegewerkt. Alec deed veel blokken aan een vermogen van 400 watt en met een cadans van 120 omwentelingen, niet evident in die positie. Op het WK haalde Alec een vermogen van 388 watt, maar het parcours doet ook veel. Als er tegenwind was geweest, zou hij meer dan 400 watt getrapt hebben.”

Over de toekomst

“De combinatie met zijn studie burgerlijk ingenieur wordt niet evident. Het zal van Alecs wilskracht afhangen. Hard werken en de juiste keuzes maken. Het plan is om de studies te schikken in functie van de geplande koersen en niet omgekeerd. Alec zal vooral in het eerste semester veel studiepunten opnemen, want vanaf maart begint het seizoen weer.”

“De komende jaren zal Alec op vlak van trainingsvolume nog een serieuze stap moeten zetten. Er zijn veel junioren die al een pak meer trainen dan hij. Volgend jaar zal hij koersen van vijf uur rijden, terwijl hij nog maar één keer in zijn leven vijf uur op zijn fiets heeft gezeten.”

“Ik denk dat Alec eerder een klassiek type is. Zijn éénminutenwaarde is heel goed, maar we moeten er nu voor zorgen dat die ook na vier uur nog goed is. Dat Patrick Lefevere een boontje voor West-Vlamingen heeft? Zelf ken ik hem niet persoonlijk, maar Alec heeft wel al een berichtje van hem ontvangen toen hij Europees kampioen was geworden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.