Harm Vanhoucke is vanaf zondag prof bij Lotto-Soudal

Tom Vandenbussche

Harm Vanhoucke wordt vanaf 1 juli officieel prof bij Lotto Soudal. De 21-jarige Belg maakt de overstap van de U23-ploeg onder leiding van Kurt Van de Wouwer.

De jonge West-Vlaamse klimmer kan intussen heel wat adelbrieven voorleggen. Hij won in 2016 de belofteversie van de Ronde van Lombardije en behaalde ook al ritoverwinningen in onder meer de Ronde van Aosta en de Tour de Savoie-Mont Blanc. Vanhoucke herstelt momenteel van bloedarmoede, maar heeft sinds enkele weken de training hervat.

“Ik ben al enkele weken opnieuw aan het trainen, maar er is nog een lange weg te gaan”, vertelt de Aalbekenaar. “Ik kijk er echter enorm naar uit om binnenkort prof te worden, het is echt een droom die uitkomt. Het was geen moeilijke beslissing om bij Lotto Soudal te blijven aangezien ik al sinds de beloften bij de ploeg ben. Ik hoop natuurlijk om veel bij te leren van de renners die al jaren prof zijn en heel wat ervaring opgedaan hebben.”

“Ik zal me in de eerste plaats concentreren op rittenwedstrijden van een week”

“Vooral de klimkoersen en de wedstrijden in het hooggebergte liggen me. De eendagswedstrijden passen iets minder bij mijn profiel, alhoewel ik bij de beloften er reeds enkele sterke prestaties neerzette. Ik zal me in de eerste plaats concentreren op rittenwedstrijden van een week. Ik hoop natuurlijk om ooit eens een wedstrijd van dat niveau te winnen. Later in mijn carrière wil ik eens alles op een grote ronde zetten om te zien waar ik strand. Maar daar moet je natuurlijk heel veel voor opgeven. Laten we eerst kijken hoe ver ik geraak in rittenkoersen van een week.”

“Ik vertrek binnenkort samen met enkele ploegmaats bij Lotto-Soudal op hoogtestage naar Livigno. De Ronde van Polen wordt één van mijn eerste wedstrijden als prof. Dat wordt echt lastig, zeker omdat ik nu al een tijdje geen wedstrijden meer heb betwist. Daarna rijd ik een programma met de nationale belofteploeg ter voorbereiding van het wereldkampioenschap in Innsbruck. Daar zou ik graag een doel van maken en hoop ik om mee te strijden voor de overwinning. Maar het is natuurlijk een eendagswedstrijd, dus wordt het hopen op een goede dag.”

Van de Wouwer: “Zoals Vanendert”

Kurt Van de Wouwer, sportief verantwoordelijke bij Lotto-Soudal U23, is vol lof over Vanhoucke, met wie hij twee en een half jaar samenwerkte. “Harm heeft noodgedwongen wat rust moeten nemen om goed voorbereid aan zijn profcarrière te beginnen. Er is natuurlijk wat onzekerheid wanneer je een geruime tijd uit competitie bent, maar ik ervan overtuigd dat alles goed komt.”

“Vanhoucke is een klimmer pur sang, dat bewijst zijn nog jonge erelijst al. In de toekomst moeten de lastigere rittenwedstrijden zoals de Ronde van Romandië, het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Catalonië hem zeker liggen. Nog niet direct voor een algemeen klassement, maar hij kan wel enkele ritten aanstippen waarin hij zich kan tonen. Dat is een logische eerste stap alvorens een goed eindklassement na te streven. Daarvoor moet hij ook nog wat aan zijn tijdrijden werken.”

“Binnen de profploeg kan Jelle Vanendert volgens mij een belangrijke rol spelen om zich over Harm te ontfermen”

“Het geeft altijd een goed gevoel om iemand te laten doorstromen naar de profploeg van Lotto Soudal. In het geval van Harm werd het al snel duidelijk dat hij een mooie kandidaat zou zijn om door te stoten naar de WorldTour. Dit jaar is het eerste deel van het seizoen niet verlopen zoals gepland, maar nu krijgt hij volop de kans om zich verder te ontwikkelen. Binnen de profploeg kan Jelle Vanendert volgens mij een belangrijke rol spelen om zich over Harm te ontfermen. Vanendert heeft reeds erg veel ervaring opgedaan in wedstrijden die goed bij het profiel van Vanhoucke passen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.