E3 Harelbeke zet nu ook in op vrouwenwielrennen

Albert De Brabandere, Ine Beyen, Lucinda Brand, Jacques Coussens en Jensi Vercruysse kondigen trots de eerste vrouwenkoers bij E3 aan. © LOO
Redactie KW

KWC Hand in Hand vzw, de organisatie achter E3 Saxo Bank Classic is een samenwerking aangegaan met De Nieuwe Velovrienden/Leiedal Koerse. Dat resulteert in het feit dat op zaterdag 30 april in en rond Bavikhove, een deelgemeente van Harelbeke, er drie koersen georganiseerd worden: een categorie 1.2 wedstrijd voor dames elite, een voor internationale junioren en een criterium voor eliterenners. “Met onze vrouwenkoers hebben we er een nieuw kindje bij naast de E3 Saxo Bank Classic Harelbeke”, aldus persverantwoordelijke Jacques Coussens van E3.

Dat Harelbeke een echte wielerstad is, is reeds jaren gekend. Denk maar aan Leiedal Koerse, de vroegere E3-prijs Harelbeke, de Driebergenprijs, het Wielercriterium Bavikhove en de Wielerwedstrijden Hulste, waar de eerste vrouwenkoers in Harelbeke plaatsvond.

Nu gaan E3 Saxo Bank Classic en De Nieuwe Velovrienden/Leiedal Koerse Hulste achterna met de wedstrijd Dames elite 1.2, de allereerste vrouwenkoers bij E3, op 30 april 2022.

Ambitie

“We droomden daar al langer van. Na losse gesprekken twee jaar geleden en blijvend contact werken we samen met de Nieuwe Velovrienden/Leiedal Koerse, die daar al ervaring in hebben”, zegt persverantwoordelijke Jacques Coussens van E3.

“E3 is een gerenommeerde naam met een ambitie om het hoogst haalbare te bereiken”, zegt Jensi Vercruysse van Leiedal Koerse. Door deze nieuwe samenwerking mikken beide organisaties om stap voor stap het niveau hoger te tillen, lees 1.1, 1.1 Pro of WorldTour.

Samenwerken lijkt voor de organisatoren een slimme manier om Harelbeke en Bavikhove hoog op de wielerkaart te houden. “Leiedal Koerse kan genieten van de parcoursopbouw en de merknaam van E3 Saxo Bank Classic. Laatstgenoemde kan dan weer meesurfen op de hospitality en de publieke aantrekkingskracht van Leiedal Koerse”, aldus Jacques en Jensi.

Jeugd

De E3 Harelbeke was één van de laatste koersen die geen vrouwenversie had. “Wij zijn de laatste 15 jaar enorm gegroeid in al wat we deden met ons bestuur. De E3 Harelbeke figureert ondertussen al enkele jaren in de WorldTour.”

“En we hadden reeds ingezet op de jeugd. Dit met onze ondertussen zeer gerenommeerde E3 Harelbeke voor junioren. Dat is met de jaren heen een wedstrijd geworden waarvoor er heel wat belangstelling is, zowel in het binnen- als buitenland. Onze erelijst laat dat zeker uitschijnen.”

“Wij kregen een pak aanvragen binnen om te mogen deelnemen aan onze volgende editie. In feite konden we die koers drie keer rijden met telkens verschillende renners.

Opgetogen

“En nu hebben we er met onze vrouwenkoers een nieuw kindje bij naast de E3 Saxo Bank Classic Harelbeke van vrijdag 25 maart”, weet Jacques Coussens.

Ex-profwielrenster Ine Beyen, bekend door haar videorubriek in het populaire Eén programma Vive le Vélo is opgetogen. “Hoe meer er geïnvesteerd wordt in het dameswielrennen hoe beter. Mensen moeten dat nog beter leren kennen en de fans moeten de kans krijgen hun ‘helden’ te zien op wedstrijden”, aldus Ine. (PVH/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier