De toekomst van onze jeugd is zorgwekkender dan die van de profs

© VDB
Tom Vandenbussche

Dit zijn ze dan: Piet Allegaert, Jens Debusschere, Tim Declercq, Jens Keukeleire, Christophe Noppe, Stijn Steels, Bert Van Lerberghe en Mauri Vansevenant. De acht gelukkigen die nog tot en met 31 december 2021 werkzekerheid hebben. Onze 32 andere profs hebben minder meeval. Zij zijn einde contract. Dat is 80 procent. Pijnlijk. We moeten spontaan terugdenken aan 2013, toen Crelan-Euphony ermee kapte en West-Vlaanderen plots 20 procent minder profs telde. Krijgen we ook nu weer zo’n bloedbad?

Even overlopen. Yves Lampaert en Sep Vanmarcke zullen wel vlug tot een akkoord komen. Xandro Meurisse is al een jaar op weg naar Lefevere. Onze vier profs bij Lotto-Soudal hoeven niet meteen te vrezen, al krijgt Nikolas Maes (34) zijn leeftijd stilaan tegen. Hetzelfde geldt voor Serge Pauwels (36) bij het afhakende CCC, waarvoor ook Guillaume Van Keirsbulck rijdt. Bij Circus-Wanty-Gobert mogen Timothy Dupont en Tom Devriendt op beide oren slapen. Dat geldt niet voor Pieter Vanspeybrouck. Bij Bingoal-Wallonie-Bruxelles houdt Christophe Brandt van stabiliteit en zijn Eliot Lietaer, Arjen Livyns, Kenny Molly en Baptiste Planckaert certitudes. Bij Sport Vlaanderen-Baloise gaf men al aan dat het zijn renners niet zomaar kan wegsturen. Bij Alpecin-Fenix doen Floris De Tier, Jonas Rickaert en Gianni Vermeersch het goed in dienst van Merlier en Van der Poel. Benjamin Declercq en Julien Vermote rijden dan weer in Franse loondienst en afsluiten doen we met onze vijf profs op continentaal niveau bij VC Roubaix en Tarteletto-Isorex.

Moeten we ons zorgen maken? Neen. Dat doen we wel over onze jeugd. Te beginnen met de nieuwelingen en juniores die in 2021 de stap naar een oudere categorie moeten zetten. Vooral voor de 18-jarigen is corona een bittere pil. Dit had het mooiste jaar uit hun wielerleven moeten worden en voor de meesten wacht in maart 2021, wanneer ze tussen de veel sterkere elite zonder contract worden gegooid, de totale ontnuchtering. En wat dan gezegd van de beloften met profambities? Neem nu Vito Braet, op de radar van Sport Vlaanderen-Baloise? Als tweedejaars heeft hij gelukkig nog tijd. Idem voor Henri Vandenabeele. Voor derdejaars als Loran Cassaert, Ceriel Desal en Wesley Vercamst tikt de klok echter wel serieus in het nadeel. Een oplossing? Misschien moeten we de beloften een jaar langer belofte laten blijven, ook al klinkt een WK voor U24 niet meteen als muziek in de oren.

Reageren? tom.vandenbussche@kw.be