Aspirant Emiel Van Bruwaene met ambitie naar cross Lichtervelde

Cyclocross troef dit weekend in Lichtervelde. Zaterdag is het de beurt aan de oudere categorieën, de dag erop mogen de miniemen en aspiranten er door de modder ploeteren. Bij de 13-jarige aspiranten zal er zondag alvast één man dubbel gemotiveerd aan de start verschijnen: Emiel Van Bruwaene. Voor de Pittemnaar is het een halve thuiscross, waar hij al een aantal weken naar uitkijkt.

Emiel Van Bruwaene. (Foto Coghe) © Foto Coghe

Het is ondertussen vijf jaar geleden dat Emiel Van Bruwaene (12) de smaak van het wielrennen te pakken kreeg. Bij de 8-jarige miniemen reed hij zijn eerste koersen en het werd meteen duidelijk dat de Pittemnaar over een paar behoorlijk rappe benen beschikte. Het aantal zeges dat hij bijeen reed, was bijna niet meer bij te houden. De beloftevolle Emiel leek vertrokken voor een carrière als veelwinnaar, maar is de laatste tijd een beetje stilgevallen.

Zijsprongetje

“Ik keek vaak naar de koers op tv en wou het zelf ook wel een keertje proberen”, blikt Emiel terug. “Ik behaalde al snel een paar podiumplaatsen en het duurde niet lang vooraleer ik een wedstrijd kon winnen. Ik was direct verkocht. Drie jaar terug maakte ik een zijsprongetje naar het veldrijden en ook dat is goed meegevallen. Op dit moment combineer ik beide disciplines en ik wil dat zeker nog een tijdje blijven doen, maar mijn hoofdfocus zal toch meer en meer naar het crossen verschuiven. Dat vind ik nog een tikkeltje leuker. Het ploeteren door de modder, klieven door het zand, draaien en keren… Mijn techniek is één van mijn sterkste punten en Mathieu van der Poel is mijn grote voorbeeld. Momenteel is hij gewoon de beste crosser die er is.”

“Slecht is het in geen geval, maar ik zou graag nog eens op het podium staan”

Bijna twee jaar is het nu geleden dat Van Bruwaene nog eens het zegegebaar mocht maken, maar de Pittemnaar laat zich niet ontmoedigen. Nog eens winnen zou uiteraard fantastisch zijn, maar ook met een podiumplaats zou hij meer dan tevreden zijn.

“Het klopt dat ik al even niet meer kon winnen”, knikt Emiel. “Maar ik ben wel content met mijn prestaties dit seizoen. Het begin was iets minder, maar dat kwam ook voor een stuk omdat ik vaak achteraan moest starten na een tegenvallende loting. De laatste weken loopt het terug beter en eindig ik steevast rond de vijfde plaats. Een vierde plaats in de cross van Tielt is voorlopig mijn beste resultaat. Slecht is het dus in geen geval, maar ik zou graag nog eens op het podium staan. En de cross van Lichtervelde is daartoe een uitgelezen mogelijkheid. Een wedstrijd dichtbij huis, dus ik ben enorm gemotiveerd om er het beste van te maken.”

Top vijf in ACC

De aspirant van Tomabel-Inofec CT hoopt daarmee een stap te zetten naar zijn einddoel voor deze winter: top vijf in het klassement van de Aspiranten Cyclocross Cup. “Het plan is dan ook om nog alle resterende manches van de ACC af te werken. De examenperiode zal normaal geen grote invloed hebben op mijn conditie. Ik zit in mijn eerste jaar moderne aan De Bron in Tielt en heb enkel in de voormiddag examens. Er is dus nog voldoende tijd om te trainen. Oké, ik zal vooral moeten studeren, maar een mens moet ook eens pauze nemen hé”, lacht Emiel. (BVS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.